Embedded |
Jönköpingsstudenter uppmärksammades med Swedish Embedded Award
En ny svensk musikuppfinning utvecklad av tre studenter på Tekniska Högskolan i Jönköping kan komma att utveckla gitarrspelandet världen över i framtiden.
Uppfinningen, som ger nya ljudmöjligheter, uppmärksammades med innovationsutmärkelsen Swedish Embedded Award på tisdagen. Priset delades ut under Embedded Conference Scandinavia 2010 under Tekniska Mässan som pågår på Stockholmsmässan i Älvsjö.
Den nya effektprocessorn bygger på en nyutvecklad elektroniklösning och gör det möjligt att skapa nya ljudeffekter.
— Det är en kul uppfinning baserad på en smart elektroniklösning som många kan få glädje av i framtiden, menar Johan Nordin medlem i den jury som utsett gitarrprocessorn till bästa studentinnovation för Swedish Embedded Award. De här tre studenterna har lyckats utnyttja elektronik i form av inbyggda system och förverkliga en bra idé till en lösning som har förutsättningar att nå kommersiell framgång.
De tre studentpristagarna är Tomasz Henisz, Dominik Stożek och Tomasz Kaczmarczyk och de vann 50 000 kronor och ett diplom. Förutom studentpriset delades Swedish Embedded Award ut i ytterligare två kategorier: bästa företagsinnovation och bästa micro-/nanoinnovation
— Vi vill lyfta fram bra innovationer där inbyggda elektroniska system, embedded technology, ingår, berättar Johan Nordin. Den här tekniken finns överallt i vårt samhälle, men få känner till den. Sverige är en av världens ledande länder inom området och Embedded Technology Award ska bidra till att vi kan behålla den positionen.
Priset för bästa företagsinnovation, Kategori Enterprise, gick till TamperSeal AB i Halmstad, företaget har konstruerat ett system som kan verifiera att en produkt inte förändrats under transporten från tillverkare till användare. Det här är ett gigantiskt problem, framför allt inom läkemedelsindustrin, där falska läkemedel blir allt vanligare. En kombination av en gastät förpackning, en detektor och ett trådlöst larmsystem gör att minsta försök till åverkan registreras.
— I delar av världen är hälften av de läkemedel som säljs förfalskade, säger Sten Wandel, vd för TamperSeal. Det gäller också läkemedel som säljs via Internet.
Priset för bästa Micro/Nanoinnovation gick till CareTech AB i Kalix, med konstruktionen SensorBand II. Företaget arbetar med trygghetslarm för äldre och efter flera års forskning i samarbete med Luleå Tekniska Universitet har man nu kunnat kombinera trygghetslarmet med en fallsensor. Trygghetslarmet larmar automatiskt efter ett fall och patienten kan komma under vård omedelbart.
Utmaningarna har varit många. Elektroniken måste på ett säkert sätt kunna detektera fall, utan att ge upphov till falsklarm. Samtidigt måste den vara ytterst strömsnål och ta extremt liten plats. Batterilivslängden måste vara mer än ett år.
— Fallsensorn är vid det här laget ordentligt utprovad, säger Peter Wallström, produktchef hos CareTech.
Swedish Embedded Award delas ut av Branschorganisationen Svensk Elektronik – sektionen för Embedded Technology, KK-stiftelsen med konsortierna teknIQ – expertkompetens intelligenta produkter samt minST – expertkompetens mikro/nano systemteknik, i samarbete med tidningen Elektronik i Norden och Tekniska Mässan.