Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Eskilstuna Elektronikpartner
Elektronikproduktion |

Mikael Joki tror inte på fritt fall

Eskilstuna Elektronikpartners vd Mikael Joki sitter i en unik sits. Å ena sidan har han lokal förankring som vd i sitt företag. Å andra sidan sitter han i styrelsen för Svensk Elektronik och håller ett vakande öga på Europa. Vi har pratat Elmia, Productronica, Europa och framtid.

Eskilstuna Elektronikpartner tillhör den lyckosamma klick av företag som klarade sig nästan helskinnade genom 2008-2009 tack vare en god kundmix. Visserligen sjönk det automotiva segmentet med runt 50%. Det vägdes dock upp av en stark period inom elektronik för infrastruktur och energiteknik. Efter krisen låg företaget stadigt en period men mellan sommaren 2010 och sommaren 2011 ökade så omsättningen med 15-20%. Befintliga kunder fördjupade samarbetet och nya kunder tillkom. En anledning är ett långsiktig arbete med Lean och investeringar i maskinparken.
"På något sätt är det som att fast vi har en upptonande konjunkturkrusning känns det som att branschen rustar tekniskt och kapacitetsmässigt för att hålla i och expandera"
Under hösten har ökningen fortsatt och satsningen på bland annat visualisering av arbetet i fabriken, både gällande produktionshårdvara och mjukvara, har varit en viktig drivkraft. Det har möjliggjort större kontroll, validering och verifiering av det arbete som utförs. Det tar oss fram till dagens datum. Efter en god period lyser Europas röda varningslampa. Nattsvarta rubriker om sviktande konjunktur på andra sidan Atlanten varvas med nyheter om kollapsande Europeiska ekonomier. Elmia-golvet kan kanske sägas vara lite av en temperaturmätare över hur den skandinaviska industrin faktiskt mår. - Det jag direkt tänkte på när jag kom ner på onsdagen var att det var väldigt god kvalitet på besökarna i år. Det var liksom lite mer konkret i diskussionerna och fler konkreta förfrågningar. Där kände jag att det var ett jättebra år, speciellt onsdagen och torsdagen. Fredagen tonade som vanligt ner lite men jag tyckte även den var ganska bra. Jag skulle nog säga att det för vår del var det bästa Elmia så här långt, det säger Mikael Joki. Han har en teori om varför Elmia fungerar så pass bra: - Jag tror att det kan vara så enkelt att Elmia är ett väldigt lyckat koncept. Det attraherar en bredare besöksbild än många andra mässor. Det finns till exempel mycket beslutsfattare på plats. Det är inte bara inköpare utan också designfolk och konstruktionschefer. Sedan är det ju alltid så med mässor att det är ett långsiktig arbete man utför där. Allting kanske inte bär sig första året man är där men ser man långsiktigt på det så finns mycket att hämta. En annan temperaturmätare för den europeiska industrin och dess investeringsvilja är Productronica. Den massiva utrustningsmässan lockade i år 38.500 besökare: - Det var väldigt bra drag där nere. Jag var ner på fredagen, den dag då det brukar mattas av. Trots det var det fullt drag ändå. Det var nästan så att utställarna var trötta för att de haft så mycket att göra. Det gav väldigt positiva signaler. Vad säger då dessa mässor om industrins situation? - På något sätt är det som att fast vi har en upptonande konjunkturkrusning känns det som att branschen rustar tekniskt och kapacitetsmässigt för att hålla i och expandera. Med tanke på det jag kände på Elima verkar det finnas mycket body och substans. Man kanske inte ska måla för mycket spöken eller vara för rädd för framtiden. Han fortsätter: - Jag tror att det blir en självuppfyllande profetia om man fortsätter att uppmärksamma det som sker på det sätt som man nu gör. En allvarlig situation är det absolut med ett urholkat ekonomiskt system i södra Europa. Det kommer att påverka oss, sen är frågan hur det påverkar oss kortsiktigt. Jag tror inte på ett fritt fall.

Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-2
Annons
Annons