Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Wintech
Elektronikproduktion |

Wintech – från Kinnevik och till Leab-koncernen

Evertiq har gjort ett reportage om kontraktstillverkaren Wintech, med bas i Fagersta. Merparten av de anställda återfinns dock i Estland. Här är historien om hur man gick från strax över 20 till 140 anställda.

Kontraktstillverkaren Wintech är sedan 2011 del av Leab-koncernen även om man bedriver verksamheten under eget namn. I samband med förvärvet sade Leabs vd Martin Linder att Wintech var ett bra tillskott då företaget varit relativt motståndskraftigt mot konjunkturnedgångar. Så hur ser då läget ut just nu?
----- ----- -----
- För stunden känner vi en viss dämpning i marknaden, samtidigt så tror vi att helåret 2013 kommer att bli bra. Vi ser redan nu att det är bättre fart. Januari var lite svagare men nu i februari går det uppåt igen, förklarar Mikael Rehnberg. En av fördelarna är att företaget idag är relativt nischat mot industrisektorn – ett segment som ofta har relativt sett mjuka konjunkturcykler. Det var egentligen mot slutet av 90-talet som man började just den resan. Tidigare hade man traditionellt varit starkast inom telekom-sfären. Från telekom till industri Själva företaget Wintech grundades i mitten av 80-talet. Då tillhörde man Kinnevik-koncernen och företagsnamnet var Techvik. Den största kunden var telekomföretaget Comviq. Namnet Wintech uppstod först 1993 då Kinnevik sålde ut sina producerande bolag för att fokusera verksamheten. Mikael Rehnberg gick in som ägare 1997, men började i bolaget 1986 och jobbade fram till förvärvet som inköpschef. Redan tidigt började man titta på Baltikum för volymproduktionen. Mikael Rehnberg förklarar att valet kom sig av att Estland dels ligger mycket närmare än Asien, men också för att infrastrukturen i Estland var så pass bra. Samtidigt är arbetskulturen relativt lik och den nära kommunikationen gör att produktionen kan bedrivas flexibelt. Så kom 2000-talet med sin svajande ekonomi. - Det var ett tufft test tycker jag, men vi klarade oss bra. Resultatet blev dock att vi kände att vi behövde närma oss den estländska verksamheten mer. 2004 köpte vi in oss till 85%, resterande 15% ägdes av bolagets vd. I samband med lågkonjunkturen 2009 köptes resterande 15% och bolaget ändrade namn till Wintech AS och blev en ”produktionsenhet” till Wintech AB. Nutidshistorien Mycket har hänt sedan mitten av 2000-talet. Industrielektroniken har breddats med försvarsinriktad elektronik. Företaget har gått från att vara 26-27 personer när Mikael Rehnberg började som inköpare till att idag omfatta 140 personer (40 i Fagersta och 100 i Estland) och med en omsättning på runt 140 miljoner.
----- ----- -----
Sedan något år tillbaka är man också del av Leab-koncernen. - Processen mot försäljning började egentligen tidigare. Vi blev kontaktade av ett utländskt bolag som var intresserade av att köpa men jag kände väl att det inte riktigt var rätt ”match” för oss. Samtidigt hade vi ett behov av en större organisation och mer kapital, något som skulle leda till kapacitet att klara av ännu större projekt åt företag som exempelvis ABB. Trots att Mikael Rehnberg inte tyckte att bolaget som kontaktade Wintech var riktigt vad man letade efter kändes läget rätt för en försäljning. Han upprättade därför en lista över tänkbara köpare som han kände till. Och Leab var just den partnern som Wintech önskade sig. Idag arbetar Wintech mot flera stora företag som verkar nationellt men också internationellt. Det gör att en stor mängd av Wintechs produkter återfinns på exportmarknaden. Trots de oroande signalerna om svårigheterna för företagen som arbetar just internationellt har Wintech klarat sig relativt helskinnade, delvis för att man verkar inom mer specialiserade områden. Under året är det ingenting dramatiskt som planeras. Det handlar om att följa kunder och växa med kunder, samt en begränsad andel nyförsäljning. Men, Mikael Rehnberg medger att man aldrig vet vad som händer: - Vi är oftast villiga att investera. Om kunden vill ha något så skaffar vi det. Och så handlar det mycket om kompetens. Man kan inte bara arbeta mot att vara billiga då överlever man inte. Förutom ren elektronisk kontraktstillverkning lackar man också en hel del produkter och gjuter in produkter. Det här är speciellt intressant för de industrikunder som kräver mer ruggade lösningar och tålig utrustning. Och hur har man då påverkats av att ingå i Leab-koncernen? - Det är egentligen inga större skillnader. Jag är inte styrd på något vis. Vi har en policy som är gemensam och den följer vi. Sedan är det såklart så att vi har en totalt sett större ytmontering inom gruppen samtidigt som vi kan hjälpa varandra att hitta kunder. - Just nu är det stora projekt som finns i huset så vi tycker att vi är på rätt väg, trots att vi drabbas något av att vi har cirka 80 % fakturering i euro. Men vi måste fortsätta att vara ödmjuka. Ingen kund varar för evigt om man inte tar hand om den relationen, avslutar Mikael Rehnberg. © Alla bilder, Wintech. Bilderna har zoom-funktion.

Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-2
Annons
Annons