Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Angland Electronics
Elektronikproduktion |

Det är mycket som händer hos Angland Electronics

Kontraktstillverkaren Angland Electronics i Östergötland är ett anrikt företag. Nu står man inför ett generationsskifte samtidigt som man satsar på framtiden.

Det är ingen hemlighet att marknaden har varit tuffare under 2012. Nyheter om varsel och neddragningar har det funnits gott om i branschen. Hos Angland bromsade det också in under vintern, men man har klarat sig helskinnade. För vd Pontus Angland har det varit en utmanande tid:
© Angland Electronics, Pontus Angland. Foto: Stina Svanberg
– Det har varit lite tveksammare på marknaden. Vi har jättestora projekt som vi har vetat att vi skulle få. Problemet är att de skulle ha kommit in under vintern men sedan har det blivit försenat. Nu ser de ut att komma in i höst, vi har hört att det börjar röra på sig hos kunderna igen. Men det är en speciell sits, man kan inte minska i personal när man vet att så stora projekt är på väg in. Jag har fått tugga på väggarna lite. Nu ser det bra ut under hösten och våren 2014. Samtidigt har det funnits tid att säkra upp inför framtiden. Fler montörer har utbildats mot försvarsstandarden, inom yt- och hålmontering samt repeterat sin kunskap om ESD. Rakt in i hetluften Familjeföretaget, som en gång drevs av Pontus Anglands farfar, startade som en ingenjörsfirma men gled med tiden över till produktion parallellt med konstruktion. Pontus Anglands väg in i företaget var dock inte helt spikrak: – Det började väl egentligen med att jag gick in som ägare 2006 då jag köpte ut min farbror, Kid-Åke. Innan det gick jag en trainee-utbildning hos Eon och jag hade väl fokuset på den typen av karriär. Men jag insåg att i en organisation med 60'000 anställda gör man väldigt liten skillnad. När läget med min farbror dök upp 2006 tänkte jag att 'man får väl testa'. Så, jag flyttade upp med familjen från Skåne och gick in operativt i företaget januari 2009. Det måste ha varit utmanande att komma in mitt under den värsta delen av krisen? – Ja, det var tufft. Just då var det inte roligt, det kändes näsan som att man hade kommit in för att avveckla verksamheten. Men vi klarade oss med en hårsmån. Jag tror samtidigt att man lär sig mest när det är som tuffast. Det är lätt att man blir knäckt av motgång om man bara haft framgångar.
"Idag finns inte de marginalerna. En anställd måste i princip kunna tjäna in pengar ifrån dag ett."
Idag är situationen en annan. Även om det som sagt bromsat lite finns det stora projekt på väg in, som i princip ligger i nivå med hela den tidigare årsomsättningen. – Vi har fått ligga lite lågt med de affärerna. En av dem kunde vi avslöja härom veckan, vårt projekt med Hugo Tillquist. Det roliga med det projektet är att kunden i det fallet har haft två leverantörer tidigare: Dels en konstruktör baserad i Schweiz och dels vi som producerande part. Nu har vi fått ansvaret att istället köra konstruktionen, produktionen samt tester för EMC och miljö. Att man nu har fått hela konstruktionsansvaret för Tillquist är något man på Angland är både glada och stolta över med tanke på de ingenjörstraditioner företaget besitter. Det har också sparat mycket tid för både Angland och kunden: – Att vi har allt i samma hus har visat sig vara ett ruggigt framgångskoncept i det här projektet. De revideringar på produkten som skulle göras slapp vi köra tester på externt och kunde därför hålla alla tidsramar. Att kunna arbeta både med konstruktion och produktion tror vi också ger kunden mest värde för pengarna. Samtidigt försöker vi ju vara konkurrenskraftiga åt alla håll, säger Pontus Angland. Framtidens utmaningar Just nu befinner sig Angland i ett generationsskifte. Det gäller inte minst på monteringssidan. Pontus Angland menar också att övergångarna är mer krävande att få till på dagens marknad: – Förr kunde man plocka in vem som helst och lära upp dem. Idag finns inte de marginalerna. En anställd måste i princip kunna tjäna in pengar ifrån dag ett. Det är betydligt högre kompetenskrav än för de 20 år sedan när jag satt och sommarjobbade. Vet man inte vad man pysslar med när man kommer in på en monteringsavdelning idag kan man ha sönder produkter bara genom att röra vid dem. Från årsskiftet har man också stärkt upp säljsidan hos företaget och nu tittar man framåt med tillförsikt. – Vi har två utmaningar just nu: Att hitta bra kunder att växa med och att genomföra generationsväxlingen. Men vi ser ljust på framtiden.

Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-2
Annons
Annons