Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Frontside
Elektronikproduktion |

Frontsides Robert Olsson brinner för svensk industri

Frontside Electronics är inte bara ett familjeföretag – de är också något av ambassadörer för att få in unga i industrin. Eldsjälen Robert Olsson berättar om arbetet.

Robert Olsson är inte bara vd och ägare för elektroniktillverkaren Frontside, utanför Göteborg. Han är också en eldsjäl när det gäller de ungas roll inom industrin. Familjeföretaget genomgår just nu ett generationsskifte och det här har blivit språngbrädan till ett ännu djupare engagemang:
Bilden: Från vänster till höge: Anette Olsson, Robert Olsson, Mikael Wikberg, Helene Winberg
– Jag har ju drivit vårt företag i en herrans massa år. Nu är vi inne i ett långsamt generationsskifte. Jag har ju den lyckliga omständigheten att förutom min fru Anette så arbetar även vår son Mikael inom bolaget som platschef och ansvarig för inköp, och vår dotter Helene som försäljningschef. Tanken är att vi ska ha ett tioårigt generationsskifte som vi tar i lugn och ro. De driver företaget mer och mer och då har jag fått tid att engagera mig i den här frågan för att få fart på det här med skolorna. Man blir ju lite deprimerad när man hör hur få som söker tekniska utbildningar och att linjer läggs ned. Vad är det då rent konkret som finns på Robert Olssons schema? För att ta denna vecka som exempel var han i tisdags inne på en heldag för Ung företagsamhet. 1'200 elever fördelade på runt 300 företag ställde här ut och Robert Olsson satt i juryn för att välja ut bästa hantverk. – Det delas ut många priser, exempelvis för bästa monter och bästa marknadsföring. Men hantverk är ju det som ligger nära min verksamhet. Vi vill vara med och lyfta upp det här och prata med ungdomar om företagande. Det är inte alltid de har koll på det här med hur de ska tjäna pengar. Här vill vi vara med och stötta. Veckans engagemang fortsatte också igår, torsdag. Då föreläste Robert Olsson vid Lindholmens gymnasium om just företagande. – Det blir mycket prat om elektronik och tillverkning och hur det är att driva företag. Från vår kommun Härryda tar vi också hit mycket gymnasieelever för studiebesök i verkstaden. Vi har också börjat ta in mycket niondeklassare som precis står inför sitt val. Vi har kanske 100-150 elever som kommer hit i omgångar och ser hur det ser ut i vår verkstad. De får se att det är en tyst och fin miljö. Lika viktigt med lärare Det är inte bara eleverna som får en uppvisning i hur det faktiskt ser ut inom elektronikindustrin. Lika viktigt är det att lärarna får följa med på studiebesöket och se att det är en miljö där det inte ryker och bullrar. – Det finns ju annars en risk att lärarna kan skrämma elever bort från industrin. Vilket mottagande får ni när ni visar upp elektronikindustrin för eleverna? – Alla är väldigt fascinerande av hur det ser ut i en verkstadsindustri. Både elever och lärare egentligen, det ser inte riktigt ut som de tänkt sig. Många elever kommer fram och säger att de skulle vilja söka jobb här i framtiden eller sommarjobba här. Vi har också tagit in extrahjälp från elever som varit här. Vi hoppas ju att det blir mer fart på sökande inom verkstadsindustrin, framför allt inom elektronik. Vi måste vara med och synas och sprida glädjen vi har inom elektroniken. Värna om svensk produktion
"Vi är ju medvetna om att stora volymer inte går att hålla kvar i Sverige men vi behöver inte hjälpa till att lägga ut de serier vi kan köra här"
En annan kärnfråga för Robert Olsson är att slåss för att behålla tillverkning och arbeten i Sverige. Han förklarar att ”Made in Sweden” är ett härligt uttryck och att de vill hjälpa elever att förstå att det går att tillverka i Sverige om man är duktig på att samarbeta med kunder. – Det är därför vi på Frontside har valt att ha all vår tillverkning här i Sverige. Vi vill exportera produkter, inte vår kunskap och våra arbetstillfällen. Vad skulle du önska av branschkollegorna, hur ska man engagera sig i frågan? – Jag gör det jag tror på, och det är just att lyfta svensk elektronikproduktion. Jag tror på lite grann av protektionism som andra länder har. Det har vi inte i Sverige och det hade inte skadat – att försöka behålla produktionen så långt det går. Vi är ju medvetna om att stora volymer inte går att hålla kvar i Sverige men vi behöver inte hjälpa till att lägga ut de serier vi kan köra här. Vi måste hjälpas åt att sprida känslan av att vi i första hand behåller produktionen och i andra hand släpper den - det är viktigt. Han avslutar: – Vi har redan tappat mycket produktion i Sverige och det gör det besvärligare för våra leverantörer, tillverkare av produktionsutrustningar och så vidare. Vi skulle behöva öka upp produktionen mer för att vår härliga bransch skall må riktigt bra.

Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-1
Annons
Annons