Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Hanza
Elektronikproduktion |

Erik Stenfors om Hanzas förändringsarbete

En konsolidering av Hanzas verksamhet pågår för fullt. Vd Erik Stenfors berättar om en marknad i förändring och om hur det påverkar deras verksamhet.

Erik Stenfors är noga med att Hanza ska vara ett transparent företag, både inom ramen för det positiva men även inför det som är utmanande. Nyligen presenterade bolaget sina siffror för 2014 och årsresultatet pekade på minus. Erik Stenfors är dock nöjd med att aktiekursen samtidigt låg stabil. – Det här är ett exempel på att vi har varit bra på att guida marknaden och där vi har varit transparenta. Nyligen berättade företaget att en hel del omstruktureringar kommer att ske. Bland annat ska Göteborgsfabrikens verksamhet flyttas till Årjäng och detsamma gäller också för Töreboda-fabriken. Det här är en del av Hanzas strategi för att samla produktionen i kluster. Det har företaget gjort i Estland och det sker nu också mot Årjäng. Här vill Hanza samla så många av bolagets olika teknologier som möjligt. – Givetvis är det här tuffa beslut att fatta för våra medarbetare. Och jag vill understryka att vi har fantastiska medarbetare. Dialogen har varit bra under hela den här processen. Det positiva är att vi inte gör förändringarna av beläggningsskäl utan av strategiska skäl. Därför kan vi också erbjuda nya jobb om än på andra orter.
"De svängningar som vi har upplevt nu visar att klassisk kontraktstillverkning kommit till vägs ände. Tillverkarna tjänar pengar periodvis"
Vad är då bakgrunden till att det är så pass stora förändringar som pågår inom Hanza-koncernen för tillfället? Erik Stenfors menar att det dels beror på att företaget är ungt. En annan faktor har varit utvecklingen på marknaden. Hanza gick in i Finland precis innan Nokia stängde ned men även i Sverige har klimatet varit utmanande. – Man ska inte klaga över mörkret utan istället tända ett ljus. Vi kan se att hur det har gått beror till störst del på kundbasen. Jag har pratat med kollegor som arbetar mot gruvindustrin och där har det gått ned ordentligt. Andra företag som arbetar med kraftöverföring har istället sett en uppgång. Vi är tillräckligt stora för att ha en bredd och istället kunna följa konjunkturen snarare än specifika kunder. Därför arbetar vi med att utveckla lösningar som minskar konjunktursvängningarna, för både våra kunder och för Hanza. Har de traditionella kontraktstillverkarna nått vägs ände? Erik Stenfors menar att de senaste åren i någon mån har varit symptomatiska för kontraktstillverkarnas nya verklighet och att det är en katalysator för förändringar. – De svängningar som vi har upplevt nu visar att klassisk kontraktstillverkning kommit till vägs ände. Tillverkarna tjänar pengar periodvis samtidigt som kunderna ger allt kortare prognoser och har andra behov än för fem år sedan. Hanzas medicin är att bolaget satsar hårt på kringliggande tjänster. – Vi är den enda tillverkaren med egen FoU-avdelning och har bland annat lanserat tjänsteprodukten MIG där vi erbjuder rådgivning kring kundernas supply chains. Med det här bryter vi ny mark. Jag har varit med ett tag och jag vet att förändring är möjlig men att det som alltid kommer att krävas tid. Vi är kanske först med den här typen av lösningar - men vi är inte sist. Genom det här arbetet kan vi tjäna pengar kontinuerligt och skapa en stabilare lönsamhet över tid.

Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-1
Annons
Annons