Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© lb lux
Elektronikproduktion |

Intervju: Tre bröder, ett elektronikföretag

Tre bröder – ett elektronikföretag? Jo, ekvationen går ihop. Med erfarenhet från nuvarande Propoints EMS-produktion vill LB-Lux of Sweden slå sig fram på marknaden.

Bilden: Matz Lloyd, Mattias Nordström och Marcus Nordström.
Tillsammans har Matz Lloyd, Marcus Nordström och Mattias Nordström lång erfarenhet av elektronikbranschen. Marcus och Mattias Nordström kommer närmast från EMS-företaget Propoint (där ännu en bror, Pether Nordström, är vd). Där har de arbetat med allt ifrån mekanik, hålmontering, testning, ytmonteringsmaskiner, produktionsplanering och sist mot kundsidan. Gedigen erfarenhet genom hela ledet, som de själva beskriver det. Det var också där idén om ett bytt bolag såddes. Ja, som vanligt börjar vi från början: Historien om LB-Lux startade över en middag i nu svunnen tid. Brödraskaran satte sig ned och samtalade om en leverantör som då var på besök i Sverige. Samtalet gled in på vad leverantören hade för verksamhet inom LED-belysning och att inget liknande fanns i Skandinavien. Därifrån började idéerna spruta. LB-Lux of Sweden hette tidigare LED-butiken i Kungsbacka. Nu har bolaget fått fler ben att stå på och ett namnbyte låg därför i tiden. Mer precist handlar det om fyra ben: Belysning, LED-display-lösningar, kablage och montering/mekanik. Belysningsverksamheten finns kvar som en röd tråd genom företaget. LB-Lux har två olika varumärkes-flaggskepp för standardiserade produkter. Samtidigt utnyttjas den elektronikkompetens som finns i företaget för att arbeta fram mer nischade, kundanpassade lösningar. Det kan handla om allt ifrån konceptföretag som vill ha social-belysning till möbelföretag med specifika behov. Som exempel kan nämnas att LB-lux levererar konceptlösningar till många större slutkunder, såsom Burger King, Svenska Bio, Kicks, Glitter, Babor, Intersport, Brio, Volvo personvagnar, Liseberg, Daloc, AQ group med flera. Kontraktstillverkning det nya Nyligen utökades verksamhet med kablage-tillverkning samt mekanik/slutmontering. Det sistnämnda innebär att företaget kan slutmontera kretskort och mekaniska detaljer samt även göra slutprover och sluttester och sköta distribution ut till kundens kund. Marcus Nordström berättar att kablage-delen av verksamheten består av en produktionsanläggning med kapacitet att bland annat stansa hylsor och kontakter. – Kommer det in en kund med ett specifikt önskemål om kabel kan vi ta fram det efter ritning. Det kan handla om både serieproduktion och prototypserier och vi kan även stå för inköp om kunden själv inte tillhandahåller material. Mattias Nordström fyller i: – Vi tycker att det är väldigt kul att kunna köra en kablage-produktion i Sverige, på hemmaplan. Sedan har vi också tillgång till att köra volym i Asien. En av anledningarna till att produktion körs i Sverige är bolagets affärer tillsammans med svenska Hexatronic som hjälpt till mycket under uppbyggnadsfasen. Marcus Nordström tror också att detta ligger rätt i tiden då den svenska produktionen är på frammarsch igen:
"Samtidigt vet man att när förändringar sker är det som att försöka vända en Stena line-färja."
– Prototypserier och medelstora serier är ganska komplicerat att ta fram i Kina. Man uppfattar en ritning på två olika sätt och ibland kan det vara bra att kunden kan sätta sig i bilen och åka ned till fabriken för att reda ut frågor. Det är ju helt klart en enklare process på hemmaplan. Han fortsätter: – Sedan ska det också sägas att Kina är ett fantastiskt produktionsland när det gäller stora produktionsserier. Har man ett ”golden sample” som båda är överens om och som inte ska ändras fungerar allting väldigt smidigt. Samtidigt vet man att när förändringar sker är det som att försöka vända en Stena line-färja. Jag tror att den svenska produktionen är på frammarsch och kommer man inte upp i extrema volymer är det inte längre lika attraktivt att lägga produktion i Kina. Precis som för alla producerande bolag är logistiken viktig för kunderna. Detta tror bröderna också hjälper LB-Lux att kunna ha produktion i Sverige. Från Sverige är det nämligen enklare att skicka produkterna ut i Europa än vad det många gånger är att skicka från Kina, menar Marcus Nordström. Matz Lloyd fyller i: – Kina är jättebra på att hantera kostnader, absolut. Men när vi sitter och pratar med kunder handlar det ofta lika mycket om Led-tider. Med produktion i Kina krävs en framförhållning på flera veckor medan vi i Sverige kan arbeta med extremt kort framförhållning om så krävs. Vi kan leverera produkten inom några dagar. Det gör oss till en jättestark aktör mot svenska bolag. Det kan handla både om prototypserier men också om exempelvis reservdelar. Det är där vi ser att vi kommer vinna mycket mark. Storvolymer kommer alltid att gå till andra regioner. LB-Lux har också åtagit sig en del jobb där kunder velat rätta till saker som blivit fel i Kina och även där hoppas företaget kunna fortsätta växa framöver. LED-trender i fokus Som tidigare nämnts har LB-Lux sin bakgrund inom belysningsbranschen. Vad för trender kan då bolaget se på denna marknad? – En trend som vi ser för den vanliga privatmarknaden är varmare temperaturer på ljuset, man vill komma åt de gamla klassiska halogen-tonerna och till och med stearinljusets värme. Där arbetar vi med produkter med hög färgåtergivning och där det går att ändra färgtemperaturen från 2800 ned till 2000 kelvin. Varmt och mysigt ljus i hemmet, det är den stora konsumenttrenden. Men lampor som även går att höja upp till arbetsbelysning, säger Mattias Nordström. Han fortsätter:
"LED:en kan få ett dåligt rykte om att tekniken ”inte är inkörd ännu” eller inte ”är i tiden”. Det är inte sant. Man måste bara ha koll på vilka produkter som krävs."
– Det händer ju enormt mycket på den här marknaden just nu. Det är lite som datorerna på 90-talet. En annan trend är mer lumen per watt till en lägre kostnad per diod. Dock får man se upp för ju billigare en produkt är idag inom LED, ju sämre egenskaper har den gällande livslängden. Tillverkaren har ofta sparat på kostnaderna genom att tumma på kylningsmaterialet. Det finns en vanlig missuppfattning som man möter. Många tror felaktigt att en LED inte avger någon värme. Det gör den. Transporterar man inte bort värmen tar man bort livslängden. Marcus Nordström ser också en trend med ökade möjligheter att styra LED:en: – LED är en väldigt tekniskt avancerad produkt som ska sättas ihop med olika styrningar. Vill man dimma LED:en krävs lite mer av själva dimmerutrustningen än vad som krävdes för att dimma en halogen-lampa med en vanlig vrid-dimmer. Många grossister har inte koll på denna teknik. Vi vill här kunna erbjuda mer hjälp för val av styrning för att exempelvis dimma på rätt sätt. I slutändan handlar det om att hjälpa till att guida fram vilka produkter som fungerar bra ihop. LED:en kan få ett dåligt rykte om att tekniken ”inte är inkörd ännu” eller inte ”är i tiden”. Det är inte sant. Man måste bara ha koll på vilka produkter som krävs. Matz Lloyd fyller i: – Precis som du säger Marcus, hör man ofta att LED inte är framme ännu. Då pratas det om färgton, värme och så vidare. Vi som arbetar med det här ser samtidigt med den kunskap vi har att vi kan ersätta vilken belysning som helst med LED. Lösningen har verkligen rent tekniskt gått förbi metallhalogen och all typ av äldre belysningsteknik. Sist men inte minst, nu när vi ändå pratar, hur är det att arbeta ihop som tre bröder under samma tak? – Ja, vi vet ju var vi har varandra, så att säga, säger Marcus Nordström något dröjande - och får medhåll. Matz Lloyd avslutar: – Vi har ju jobbat med varandra i olika roller. Att vi satte oss ned och startade något själva är en dröm som går i uppfyllelse. Vi är tre olika individer, tre olika hjärnor som ihop blir väldigt bra. En av oss är den mer mer kreative, en är den mer affärsmässige och en är den mer påhittige. Vi har en prestigelösa arbetstillvaro där vi vill få företaget att lyckas och i slutändan tjäna pengar. Det är dagens sanning. Vem som är vem i beskrivningen ovan valde redaktören i detta fall att inte gräva vidare i. För familjefridens skull.

Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-03-28 10:16 V22.4.20-2
Annons
Annons