Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Autoliv
Elektronikproduktion |

Autoliv och Volvo skapar bolag för självkörande bilar

Autoliv och Volvo kommer tillsammans etablera ett gemensamt bolag för att utveckla mjukvara som ska användas i nästa generations självkörande bilar.

Bilden: Till vänster: Jan Carlson, styrelseordförande, vd och koncernchef på Autoliv, till höger: Håkan Samuelsson, vd och koncernchef på Volvo Car Group
Det nya bolaget kommer att vara lokaliserat i Göteborg och kommer att innefatta 200 anställda som kommer från både Autoliv och Volvo. Framöver väntas företaget växa ordentligt och landa på cirka 600 anställda. Verksamhetsstart är planerad till 2017. ”Joint venture-företaget blir en ny aktör på den växande globala marknaden för mjukvarusystem för självkörande bilar. Det är första gången en ledande tillverkare av premiumbilar går samman med en huvudleverantör för att utveckla nya avancerade förarassistanssystem (ADAS) och teknologier för självstyrande bilar (AD)”, skriver bolagen i en pressrelease. JV-bolaget ska arbeta med att utveckla ADAS och AD till Volvos bilar samt för exklusiv försäljning från Autolivs sida till alla biltillverkare globalt, där intäkterna delas mellan de båda företagen. Autoliv blir exklusiv leverantör och distributionskanal för det nya företagets samtliga produkter gentemot tredje part, förutom till Volvo Cars som företaget levererar direkt till. Jan Carlson, styrelseordförande, vd och koncernchef för Autoliv säger: ”Det finns inga andra företag som kan hävda att de gjort mer för fordonssäkerheten globalt än Autoliv och Volvo. Detta nya företag är dessutom ett erkännande av att självkörande bilar är nästa steg som väntas förändra trafiksäkerheten i grunden.” Både Autoliv och Volvo Cars kommer att bidra med immateriella rättigheter för sina ADAS-system till det gemensamma joint venture-företaget. Utifrån detta kommer företaget utveckla ny ADAS-teknologi och nya AD-system. De första ADAS-produkterna väntas bli tillgängliga på marknaden under 2019, och den första AD-teknologin 2021.

Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-2
Annons
Annons