Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© robyn mackenzie dreamstime.com
Elektronikproduktion |

Svensk Elektronikproduktion – tillbaka på banan

2015 ansökte Kungsbacka-baserade EMS:aren Svensk Elektronikproduktion, SELPRO, om konkurs. Idag är verksamheten i full gång igen och starkare därtill.

För ägaren och grundaren Jörgen Andersson med personal var det en känslomässig bergochdalbana som utspelade sig hösten 2015. Bolaget hade tagit in en extern kompanjon som köpt in sig i bolaget. Av olika anledningar blev det inte som tänkt och kostnaderna ökade. Jörgen Andersson fick göra resan till Varbergs tingsrätt med en konkursansökan.
"Vi tog ett gemensamt beslut och nu har det blivit nytag"
– Det var en känslomässig resa, det var det. Jag startade bolaget redan 1990 och vi har alltid visat svarta siffror sedan dess, det har alltid funkat. Det var jättejobbigt och jag begärde mig ju själv i konkurs. Sedan var det inte helt avgjort om man skulle starta om men personalen ville fortsätta. Vi har också väldigt erfaren personal, många har varit med sedan 1990 och det är synd att tappa den kompetensen. Men vi tog ett gemensamt beslut och nu har det blivit nytag, säger Jörgen Andersson. Han berättar att verksamheten kunde upptas ganska omgående efter att han köpt tillbaka hela bolaget. – Nu fungerar allt igen. Vi är sju stycken anställda så vi är inget jätteföretag. Vi håller fortfarande på med små serier och gör det som många andra inte vill eller kan göra. Vi rekommenderas till och med av konkurrenter som inte har någon ekonomi i att göra små serier. Vi kan ju tillverka de där 20- eller 25-serierna. Vi har ingen overhead-kostnad eftersom vi är ett så pass litet bolag. Sedan efter något år kan det bli 100- eller 1000-serier. Bolaget har sedan tidigare också ett samarbete med EMS:aren Leab. Detta är fortfarande på plats och fungerar enligt Jörgen Andersson mycket bra: – Vi har ett avtal som gör att vi kan handla i Leabs Estlands-fabrik. När vi använder det alternativet blir det väldigt bra priser, på de nivåer de brukar ligga i Polen eller Estland, även om det inte är vår fabrik. En annan styrka som bolaget har är att de går in och hjälper kunder som inte riktigt vet vad de vill ha eller hur de vill göra elektroniken. – Vi får ofta dåliga underlag och sedan hjälper vi kunder att speca färdigt så att allting funkar. Många konkurrenter vill ha färdigspecat från start. Nu har ett år gått sedan omstarten och Jörgen Andersson konstaterar att de klarade prövningen och att de nu på allvar kan säga att verksamheten räddats kvar. Dessutom, menar han, är den starkare idag: – Vi har en spridd kundkrets nu, förut lutade vi oss för mycket på några kunder. Nu har vi lagt äggen i fler korgar.

Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-1
Annons
Annons