Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Sponsrat innehåll från Tianma Europe GmbH

Alla former möjliga - Pekskärm i Freeform

Med tillkomsten av elektronik i allt större mängd i det dagliga livet, så växer också efterfrågan på innovativa interaktionsmöjligheter mellan man och maskin. Som ett intuitivt medium har pekskärmen till stor del segrat. Men inte alla skärmar måste vara rektangulära. Skärmspecialisten Tianma presenterar nya prototyper och processtekniker på electronica 2018, som utvecklare och designer nu kan utforma skärmen efter dina egna idéer - i linje med det klassiska designmottot "form följer funktion".
Hittills har dessa skärmar vanligtvis varit rektangulära i sin form. Tianma utvecklar ständigt nya sätt att bygga skärmar i nästan vilken form som helst för framtiden. Detta är inte bara av intresse för tillverkare av konsumentanordningar och bärbara datorer, men även många industriella applikationer är tänkbara där valet av Freeform-skärmen följer ett tekniskt förhållande, såsom ergonomiskt formade produkter eller medicintekniska produkter.

Som en demonstration av möjligheterna att producera nya och okonventionellt formade displayer har Tianma introducerat en rund skärm med ett hål i mitten. Sådana former har hittills varit svåra att tillverka på grund av det erforderliga matrisarrangemanget hos pixelelementen. Med individuellt inbäddade portdrivrutiner som Virtual Gate Inline Pixel Array (VGIA), de önskade frihetsgraderna i utformningen av displayresultatet.

För att möta kundernas efterfrågan på Freeform-bildskärmar har Tianma löst flera tillverkningsproblem. Detta inkluderar låg skärningsnoggrannhet och begränsade gränssnittsformer som tidigare hindrade liknande fria designalternativ. Laserassisterad materialbearbetning ger möjlighet till högprecisionsklipp i storleksordningen 100 mikrometer. Genom mild laserablation kan till exempel mycket fina hål framställas. Denna produktionsteknik möjliggör således klassiska analoga pekningar i kombination med en bakgrundsdisplay. Möjliga tillämpningar inkluderar "smarta" armbandsur eller cockpitinstrument inom bilbranschen.

En prototyp som presenteras av Tianma illustrerar de specifika möjligheterna för denna teknik med dess egenskaper. Skärmen med en diameter på 5 tum (12,7 cm) har en med 3 mm extremt smal koncentrisk kant. Detta är möjligt genom användning av ett speciellt oxidhalvledarmaterial som aktivt TFT-bakpanel, vilket ger en mycket högre elektronmobilitet jämfört med konventionellt formlöst kisel. Med samma strömintensitet kan mindre pixelstrukturer samt mer kompakta, transparenta drivkretsar realiseras. Den senare kan lagras i skärmens kant för att spara utrymme eller flyttas inom det aktiva visningsområdet. Trots den kapacitiva beröringssensorn (PCAP) kan skärmen med en tjocklek på bara 2,1 mm beskrivas som ultralätt. Med en upplösning på 1080 x 1080 pixlar och ett mycket högt kontrastförhållande på 1 000 000:1 kan bildskärmen återge en imponerande grafik.

Förutom anpassade mönster erbjuder tillverkaren nu fler och mer standardiserade modeller. Tianma vill för första gången i Europa presentera några nya Freeform-skärmar i Europa på electronican.

Vi uppvisar: electronica 2018. Hall: B4, monter: 231.
We will exhibit: electronica 2018. Hall: B4, stand: 231.

För mer information vänligen kontakta:

Tianma Europe GmbH
Christian Horn
Peter-Müller-Str. 22
40468 Düsseldorf

Telefon: +49-211-68818-127
Fax: +49-211-68818-189

E-mail:
Internet: [url=http://www.tianma.eu]
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-11-21 11:24 V11.9.8-1