Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 18 oktober 2006

Autoliv nominerat till teknikpris

Autoliv Inc. har nominerats av tidningen Automotive News att fÄ "the PACE Award".
Detta ansedda teknikpris ska utdelas för trettonde Äret i följd. Autoliv deltar med sin nya krockkudde "The Safety-Vent Airbag" som bÄde sÀnker biltillverkarnas kostnader och minskar riskerna för bilÄkande som sitter för nÀra en utlösande frontalkrockkudde.

The Safety-vent Bag lanserades tidigare i Är i Nordamerika i samarbete med DaimlerChrysler, och redan nu har biltillverkare bestÀllt den nya krockkudden till mer Àn 20 nya bilmodeller.
"Vi Àr vÀldigt entusiastiska över denna produkt. Vi erbjuder bÄde biltillverkarna och bilÄkarna en vinn-vinn situation eftersom vi lyckats förbÀttra skyddet för de bilÄkande samtidigt som vi minskar kostnaderna för biltillverkarna" sÀger Autolivs tekniske direktör Steve Fredin.

PACE-utmÀrkelsen (för Premier Automotive Suppliers' Contributions to Excellence) uppmÀrksammar leverantörer till bilindustrin som satsar pÄ produktutveckling för att möta de ökande kraven frÄn biltillverkarna och bilköparna. PACE-utmÀrkelsen ses i bilindustrin som en bekrÀftelse pÄ ett företags innovationskraft. Under de nÀrmaste mÄnaderna kommer bÄde Autolivs och de andra finalisternas nya produkter att granskas noggrant av ledande representanter frÄn industrin, affÀrs- och den akademiska vÀrlden för att kunna kora en vinnare. Det ska ske den 16 april 2007 vid en konferens för Society of Automotive Engineers.

FastÀn krockkuddar rÀddar tusentals liv varje Är, kan de vara farliga för barn och andra passagerare som sitter för nÀra en utlösande frontalkrockkudde eller kastas fram emot en aktiverad krockkudde. Hitintills har mÄnga biltillverkare installerat speciella viktsensorsystem som blockerar krockkudden om det finns ett barn i framsÀtet.

Dessa system har dock flera nackdelar (höga kostnader, lÄg precision och Àr komplicerade att installera i bilstolen). Viktsensorerna tar heller inte hÀnsyn till riskerna nÀr en vuxen sitter för nÀra en utlösande krockkudde (tex en kort kvinna) eller nÀr en vuxen lutar sig fram (t ex för att leta i handskfacket) eller nÀr en vuxen Äkande som Àr obÀltad kastas fram vid en kraftig inbromsning omedelbart före en krock.

Autoliv har dÀrför utvecklat en krockkudde med sÀkerhetsventiler som fungerar automatiskt. Sitter den Äkande pÄ ett sÀkert och korrekt avstÄnd, strÀcks tvÄ band inne i kudden och drar Ät sÀkerhetsventilerna ungefÀr som snöret i en tvÀttpÄse. Om den Äkande dÀremot sitter för nÀra den utlösande krockkudden, kommer sÀkerhetsventilerna pÄ krockkuddens sidor att förbli öppna och trycket gÄ ut den vÀgen.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-2