Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 16 maj 2001

Telenor och Tele Danmark vill ihop

Telenor och Tele Danmark förhandlar om ett samgående. De två nordiska telekombolagen skulle tillsammans skapa ett bolag värt över 160 miljarder kronor, skriver Financial Times i dag.
Tidigare har svenska Telia utpekats som köpare av just Tele Danmark.
Ett samgående mellan Telenor och Tele Danmark skulle betyda att Telia får en stark konkurrent på den nordiska marknaden. Och en svensk prestigeförlust som heter duga. Av flera skäl.
Om det blir affär skulle det vara första gången som två före detta helstatliga telekombolag blir ett. Det epitetet var ju som bekant tidigare vikt för ett sammanslaget Telia/Telenor, innan förhandlingarna mellan bolagen bröt samman 1999.
Dessutom har Telia tidigare utsetts som köpare till Tele Danmark. I slutet av förra året intensifierades ryktena då USA Today rapporterade att Telia skulle köpa 42 procent av Tele Danmark för motsvarande 60 miljarder kronor.
Enligt Financial Times finns det dock fortfarande en chans för Telia att snuva Telenor på en affär med Tele Danmark. Vissa bedömare menar att affären inte är strategiskt viktig för Telenor, som istället borde satsa på att få en ordentlig närvaro i Sverige. Som det är nu deläger Telenor svenska Telenordia tillsammans med British Telecom.
Mot en affär talar också att Telenor redan äger majoriteten av den danska mobiloperatören Sonofon. Dessa aktier skulle Telenor troligtvis vara tvungna att sälja om man ville köpa Tele Danmark.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Visa fler nyheter
2018-04-23 15:48 V9.3.2-2