Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 30 oktober 2006

Data Respons i luftburet säkerhetsprojekt

Det norska företaget OCAS har utvecklat ett unikt system, som varnar piloter för hinder. Deras lösning kommer att avsevÀrt minska antalet olyckor och dödsfall. Data Respons har bidragit till industrianpassningen av OCAS-systemet.
OCAS stÄr för Obstacle Collision Avoidance System och skapades 1999 av flygarna Morten MÞrk och Rolf Bakken.

- Idén fick vi sedan flera mindre flygplan och helikoptrar kolliderat med kraftledningar, sÀger Morten MÞrk, grundare och VD för OCAS AS. Dessutom har vi sjÀlva upplevt att det Àr mycket svÄrt, om inte omöjligt, att se kraftledningar, torn, vindkraftverk och master under flygning, trots att de Àr markerade enligt gÀllande föreskrifter.

– Akustisk varning i cockpit, kombinerat med blinkande lampor pĂ„ lufthinder som till exempel kraftledningar, vindkraftparker, master osv. Ă€r mycket mer effektivt Ă€n dagens lösning med utmĂ€rkning och ljussĂ€ttning av master.


OCAS AS har utvecklat en solcellsdriven radar, som varnar piloter med starka lampor samt ljud via flygets VHF-radio i omrÄden runt lufthinder som till exempel kraftledningar, vindkraftsparker, broar och master. Lamporna Àr avstÀngda nÀr det inte Àr nÄgon trafik i omrÄdet. MÄlet Àr att bli en global och ledande aktör inom varningssystem för luft- och sjöfartshinder.

VÀgen frÄn idé till kommersialisering Àr prÀglad av samarbete med myndigheter och potentiella kunder. OCAS har dÀrför genomfört ett testprogram med Statnett SF och ledande nÀtföretag i USA och Norge, samt med de norska, amerikanska och kanadensiska luftfartsmyndigheterna. Systemet Àr nu godkÀnt i dessa lÀnder.

– Det Ă€r helt avgörande att föra en bra dialog med bĂ„de slutkunder och myndigheter för att kunna utveckla och erbjuda ett system som uppfyller driftskraven, sĂ€ger MĂžrk. Utmaningen i samband med kommersialiseringen av OCAS-systemet har i första hand varit att kartlĂ€gga vilka krav systemet mĂ„ste uppfylla, dĂ€refter att göra de nödvĂ€ndiga anpassningarna och till slut att dokumentera systemet i enlighet med myndigheternas krav. DĂ€rför kontaktade vi Data Respons.

En utvecklingsprocess frĂ„n idĂ© till fĂ€rdig produkt omfattar olika fackomrĂ„den som inte mĂ„nga har inom företaget. – Den produktutvecklingsprocess som OCAS har gĂ„tt igenom har vi genomfört flera gĂ„nger. Vi kan dĂ€rför omedelbart bistĂ„ med den nödvĂ€ndiga kunskapen. Det Ă€r emellertid lika viktigt att förutse möjliga problem i de faser som ligger lĂ€ngre fram i tiden, sĂ€ger Ivar A. Melhuus Sehm, projektansvarig inom Data Respons.

– Data Respons har genomfört ett avancerat projekt pĂ„ ett mycket tillfredsstĂ€llande sĂ€tt, sĂ€ger MĂžrk. Data Respons har hĂ„llit tidsplaner, bidragit med relevant spetskompetens och blivit en viktig samarbetspartner vid industrianpassningen av OCAS-systemet. Under hösten kommer de första enheterna att vara klara för leverans till kund, och OCAS börjar installationerna i Norge och USA under september.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-2