Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 03 november 2006

Danska Terma och Saab tecknar samarbetsavtal

Saab och det danska försvarsmateriel- flyg- och rymdföretaget Terma har skrivit under ett Memorandum of Understanding som skall ses som det första steget i ett lÄngsiktigt samarbete mellan de tvÄ parterna.
Bakgrunden till detta avtal Àr det danska försvarsdepartementets utvÀrdering av alternativen inför ett utbyte av den danska flottan av stridsplan F-16. Saab arbetar pÄ att fÄ den danska regeringen att vÀlja Gripen, som Àr ett nytt och modernt stridsflygplan, som en av kandidaterna till att ersÀtta de tidigare planen.

Detta Memorandum of Understanding (MoU) mellan Saab och Terma bildar en solid grund för samverkan mellan de tvÄ parternas expertis. Detta resulterar i ett betydande mervÀrde för potentiella kunder och sunda och lönsamma affÀrsrelationer mellan parterna.

Som ett första konkret resultat av detta MoU har Terma och Saab ocksÄ undertecknat ett produktionsavtal avseende tillverkning av delar till Gripen. Tillverkningen kommer att pÄbörjas omgÄende i Termas fabrik i GrenÄ i Danmark. KontraktsvÀrdet Àr vÀrt 10 MDKK.

Terma har som ledande företag inom försvarsmateriel- och flyg-/rymdsektorn i Danmark unika kunskaper, resurser och erfarenheter inom militÀr elektronik, inklusive kablar/kabelmattor, metall- och kompositstrukturer för luftfart, system för luftburna tillÀmpningar, kraftförsörjningssystem, mjukvaruvalidering samt inom styrning och integration av elektroniska krigföringssystem i alla typer av luftburna plattformar.

- Vi Ă€r mycket glada att fĂ„ Terma som en viktig partner i det framtida utvecklingsarbetet med Gripen. Detta Ă€r ett kommande samarbete som omfattar bĂ„de utveckling och produktion. Även om Gripen Ă€r fokus för vĂ„rt samarbete med Terma, kommer vi Ă€ven att se över möjligheter till samarbeten inom flera andra omrĂ„den. Historiskt har Terma och Saab haft ett nĂ€ra och positivt samarbete under lĂ„ng tid, sĂ€ger Kjell Möller, chef för Saab Industrial Cooperation.

Jens MaalÞe, President & CEO för Terma A/S kommenterar: "Valet av Danmarks framtida stridsflygplan förvÀntas ske inom tvÄ till tre Är. Gripen Àr en av kandidaterna som ersÀttare för F-16. Med den kompetens som Terma besitter inom aerostrukturer, elektronisk krigföring och andra elektroniksystem inom flyget, tror jag att vi kan tillföra driftsmervÀrden till Gripen som kunderna har nytta av". MaalÞe fortsÀtter: "Det Àr vÀrt att notera att ett antal av Termas kÀrnkompetenser kommer att vara föremÄl för fortsatta diskussioner med Saab eftersom detta MoU inte begrÀnsas till Gripen och valet av ett nytt stridsflygplan."
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2