Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 15 november 2006

"Toppen nådd i elektronikbranschen"

Enligt Teknikföretagen Àr produktionstillvÀxten för teknikföretag i Sverige jÀmförelsevis begrÀnsad och nÀsta Är blir tillvÀxten lÀgre. Den svenska tele- och elektronikindustrin vÀxer heler inte lika starkt som tidigare.
Olika branscher har olika förutsÀttningar. Med en sammantaget dÀmpad efterfrÄgan förvÀntas ocksÄ priserna stiga mindre Àn i Är. Antalet anstÀllda, som ökar nÄgot under andra halvÄret i Är, förvÀntas nÀsta Är bli nÀrmast oförÀndrat. Det skriver Teknikföretagen i sin prognos för 2007.

ProduktionstillvÀxten blir inte högre Àn 5 procent trots den starka internationella tillvÀxten. Teknikföretag i USA, Japan, Tyskland och inte minst övriga nordiska lÀnder visar alla Ànnu högre siffror i Är.

– Detta kan framför allt förklaras av att olika branscher har olika tillvĂ€xtförutsĂ€ttningar. VĂ„r export gĂ„r till stor del till traditionella industrilĂ€nder med lĂ€gre marknadstillvĂ€xt och endast en mindre del gĂ„r till mer expansiva ekonomier som bland andra Kina och övriga Asien, sĂ€ger Teknikföretagens chefekonom Anders Rune i en kommentar till rapporten.

– Skillnaderna Ă€r stora mellan olika branscher. I motsats till personbilsindustrin, dĂ€r efterfrĂ„gan Ă€r svag, har tillvĂ€xten i metallvaruföretagen tagit fart. Vi rĂ€knar hĂ€r med att produktionstillvĂ€xten nĂ„r 4,5 procent i Ă„r för att sedan vĂ€xla ner till 3 procent nĂ€sta Ă„r. SkĂ€let Ă€r frĂ€mst att efterfrĂ„gan pĂ„ insatsvaror mattas i takt med en förvĂ€ntat lĂ€gre tillvĂ€xt för industrin i Sverige och andra EU-lĂ€nder.

Även svensk maskinindustri har haft en stark utveckling och exporten har vuxit i hög takt. DĂ€remot har hemmaleveranserna ökat mĂ„ttligt och i lĂ€gre takt Ă€n i fjol. Den internationella efterfrĂ„gan pĂ„ maskinutrustning vĂ€ntas försvagas nĂ€sta Ă„r dĂ„ kapitalkostnaderna stiger och kapaciteten byggts ut i mĂ„nga industrier.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1