Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 13 december 2006

Satsning på fordonselektronik i Trollhättan

GM vill locka de allra vassaste ingenjörerna till satsningen på Saabs forskningscenter i Trollhättan. 100 miljoner är satsade av General Motors på ett nytt forskningscenter som skall utveckla den större delen av GM-koncernens fordonssäkerhet.
Ovanpå statens Trollhättepakets pengar via IVSS och V-ICT så har GM satsat 100 miljoner kronor på att bygga upp ett kompetenscentrum vid Saab i Trollhättan. Detta kompetenscentrum skall få ett globalt ansvar och försörja GM-koncernen med större delen av dess fordonssäkerhet.

"Men pengarna är inte det viktigaste. Kompetensen är alltid högsta prioritet. Vi vill hitta de forskarna som finns, och få in dem i GMs forskarnätverk", säger forskningscentrets chef Blair Carlson till Elektroniktidningen.

Under ett år har man satt igång 120 projekt och ett 15-tal personer har bildat en grupp inom mjukvaruutveckling som blivit allt viktigare inom GM-koncernen.

I Trollhättan har man redan nått ett genombrott med sitt elsystem. Den elsystemplattform som utvecklades till Saab 9-3 skall nu sitta i alla GM:s mellanklassbilar.

"Arkitekturen har rätt stor bandbredd. Den kan sitta i uppemot fem miljoner bilar på sikt", säger Ingemar Söderlund, chefen för utveckling av elsystem, till Elektroniktidningen.

"Vi kan visa för övriga GM att här finns kompetens och resurser, i Trollhättan och på svenska universitet och institut. Blir vi tillräckligt duktiga så blir det vi som per automatik får ansvara för vissa projekt inom GM. Och bra projekt blir då inte svåra att finansiera heller", berättar han för Elektroniktidningen..

Hårda krav ställs på tillförlitlighet. Elsystemet skall hålla lika länge som bilen vilket ställer hårda krav på kablage och elektronik.

"Visst blir det dyrt ibland, men kunden kräver tillförlitlighet även i en tolv eller femton år gammal bil", konstaterar Ingemar Söderlund för Elektroniktidningen.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1