Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 14 december 2006

Smarteq & Solectron i antennsamarbete

TrÄdlös router med antenn för mobilt bredband kan ersÀtta fasta förbindelser. Produktutvecklingen av en ny produkt frÄn Smarteq har skett i samarbete med ett av Skandinaviens största telekombolag och utvecklingsingenjörer frÄn kontraktstillverkaren Solectron.
Det svenska antennföretaget Smarteq har utvecklat och levererar en hög-presterande specialantenn till en ny nÀtverksenhet för den mobila 3G-bredbandstandarden HSPA, Àven kallat Turbo 3G. Den snabba överförings-hastigheten erbjuder ett trÄdlöst alternativ till fast bredband för bÄde hemmet och mindre företag. Produktutvecklingen har skett i tÀtt samarbete med ett av Skandinaviens största telekombolag och utvecklingsingenjörer frÄn Solectron.

Antennen som Smarteq utvecklat Àr en sÄ kallad fembandsantenn vilket betyder att den klarar av att sÀnda och ta emot fem olika frekvenser: En för WCDMA, tre för GSM, och en för 3G.

– Antennen till W25-routern Ă€r specialutvecklad utifrĂ„n en mycket tuff kravspecifikation. Att utveckla en högpresterande fembandsantenn med dessa fysiska smĂ„ mĂ„tt Ă€r verkligen en utmaning. Antennutveckling till den hĂ€r typen av produkter mĂ„ste alltid ske i nĂ€ra samarbete med kunden eftersom hela terminalen pĂ„verkar antennens prestanda. Som ett resultat av detta har vi Ă€ven designat infĂ€stningselement samt RF-kablage, sĂ€ger Mattias Hellgren senior RF-ingenjör pĂ„ Smarteq Wireless.

– VĂ„r nya fembandsantenn sitter i en produkt som har en mycket stark marknad framför sig, sĂ„ vi ser med tillförsikt fram emot utvecklingen pĂ„ omrĂ„det, sĂ€ger Lars Ericson VD, Smarteq Wireless.

Den nya snabba 3G-standarden som i ett första skede byggs ut av Mobiloperatören 3 i Skandinavien, har en överföringshastighet pÄ 3,6 megabit per sekund, vilket Àr 10 gÄnger snabbare Àn vanligt 3G och 100 gÄnger snabbare Àn gammaldags GSM. Under 2007 kommer Mobiloperatören 3 höja hastigheten till 7,2 Mbps. Mobiloperatören 3 rÀknar med att Turbo3G Àr ett mobilt bredband som pÄ allvar kan utmana och ersÀtta fasta bredbandsförbindelser som ett flexibelt alternativ.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-2