Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 14 december 2006

Smarteq & Solectron i antennsamarbete

Trådlös router med antenn för mobilt bredband kan ersätta fasta förbindelser. Produktutvecklingen av en ny produkt från Smarteq har skett i samarbete med ett av Skandinaviens största telekombolag och utvecklingsingenjörer från kontraktstillverkaren Solectron.
Det svenska antennföretaget Smarteq har utvecklat och levererar en hög-presterande specialantenn till en ny nätverksenhet för den mobila 3G-bredbandstandarden HSPA, även kallat Turbo 3G. Den snabba överförings-hastigheten erbjuder ett trådlöst alternativ till fast bredband för både hemmet och mindre företag. Produktutvecklingen har skett i tätt samarbete med ett av Skandinaviens största telekombolag och utvecklingsingenjörer från Solectron.

Antennen som Smarteq utvecklat är en så kallad fembandsantenn vilket betyder att den klarar av att sända och ta emot fem olika frekvenser: En för WCDMA, tre för GSM, och en för 3G.

– Antennen till W25-routern är specialutvecklad utifrån en mycket tuff kravspecifikation. Att utveckla en högpresterande fembandsantenn med dessa fysiska små mått är verkligen en utmaning. Antennutveckling till den här typen av produkter måste alltid ske i nära samarbete med kunden eftersom hela terminalen påverkar antennens prestanda. Som ett resultat av detta har vi även designat infästningselement samt RF-kablage, säger Mattias Hellgren senior RF-ingenjör på Smarteq Wireless.

– Vår nya fembandsantenn sitter i en produkt som har en mycket stark marknad framför sig, så vi ser med tillförsikt fram emot utvecklingen på området, säger Lars Ericson VD, Smarteq Wireless.

Den nya snabba 3G-standarden som i ett första skede byggs ut av Mobiloperatören 3 i Skandinavien, har en överföringshastighet på 3,6 megabit per sekund, vilket är 10 gånger snabbare än vanligt 3G och 100 gånger snabbare än gammaldags GSM. Under 2007 kommer Mobiloperatören 3 höja hastigheten till 7,2 Mbps. Mobiloperatören 3 räknar med att Turbo3G är ett mobilt bredband som på allvar kan utmana och ersätta fasta bredbandsförbindelser som ett flexibelt alternativ.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-10-15 23:56 V11.6.0-1