Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 23 februari 2007

Ericsson flyttade AOI:n &amp;<br>minskade felen med 50%

Vid Ericssons fabrik i Katrineholm sÄ bestÀmde man sig vÄren 2005 för att göra nÄgot Ät reklamationerna och se till att produktionen blev sÀkrare med en kraftig reducering av antalet fel frÄn ytmonteringen. En av ÄtgÀrderna blev att flytta AOI:n(Automatic Optical Inspection) och sÀtta den före omsmÀltningsugnen vilket gjorde att Àven de smÄfel som ugnen rÀttade till i lödprocessen lyckades identifieras.
I Katrineholm Àr ca 330 personer anstÀllda vid Ericssons industrialiserings- och smÄskaliga produktionsenhet. Kvaliteten var hög men man ville bli vÀsentligt bÀttre. PÄ vÄren 2005 började sÄ arbetet med att identifiera vilka lösningar man kunde finna pÄ detta problem.

"Vi följer upp hur mycket vi förbÀttrar oss varje Är men vi kunde se att det blev svÄrare och svÄrare att öka kvaliteten som redan lÄg pÄ en hög nivÄ. DÄ började vi fundera pÄ hur statistisk processtyrning kunde hjÀlpa oss, sÀger Christian Wilczoch pÄ Ericsson i Katrineholm, till Elektroniktidningen.

Genom att flytta AOI:n frÄn efter lödugnen till före, sÄ kunde man identifiera problemen tidigare. Genom att avsyna korten före omsmÀltningsugnen kunde man identifiera problem som man annars inte skulle funnit dÄ lödugnen under lödningen faktiskt rÀttar till en del felplaceringar av komponenter. Man investerade i tvÄ optiska avsynare frÄn Agilent Technologies; en SJ50 S3 före omsmÀltningsugnen och en SP50 S3 efter screentryckaren. Ericsson lÄnade under vÄren dessutom in en röntgentestare frÄn Agilent som de placerade efter selektivlödaren. Röntgentestaren kan identifiera fel som funktionstesten inte reagerar pÄ, till exempel sÄ kalladed "voids"(luftbubblor i lödfogen) och spröda lödfogar. Dessa bekymmer uppkommer först nÀr kortet utsatts för ett antal temperaturcykler och dÄ kan kortet redan sitta i sin basstation.

Även Lean-arbetet har fĂ„tt sig en rejĂ€l genomgĂ„ng pĂ„ Ericssonfabriken i Katrineholm. Flödet har justerats och arbetssĂ€ttet med batchvis produktion har i stora delar suddats ut till att bli en produktion med löpande flöde av kretskorten. MĂ„let var att minska buffertlagret samtidigt som man skulle behĂ„lla den korta leveranstiden mot kund.

"Lean gÄr vÀldigt mycket ut att eliminera onödiga moment sÄ att produkten hela tiden Àr i rörelse och förÀdlas", sÀger Björn Kullman pÄ Ericsson i Katrineholm till Elektroniktidningen.

Eftermonteringen fick börja dÄ det inte krÀvdes nÄgra maskiner för att genomföra förÀndringarna. FrÄn att flödet var vagnstyrt gick man över pÄ ett flöde pÄ ett kort i taget. Ett kort i taget skulle behandlas och förflyttas.

"Kretskorten stod ibland i vila i produktionsflödet vilket Àr en dödssynd i lean", sÀger Björn Kullman till Elektroniktidningen.

Ytmonteringslinan anpassades Àven. Tidigare hade man tvÄ linor men nu har man bara en lina med tvÄ omsmÀltningsugnar. En ugn anvÀnds för de kort som skall gÄ igenom linan en gÄng till och den andra ugnen anvÀnds fÄr lödningen av sida tvÄ pÄ korten.

"Det kommer att visualisera alla flaskhalsar vilket ger oss möjlighet att angripa problem som annars gömmer sig undan", sÀger Björn Kullman till Elektroniktidningen.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-1