Elektronikproduktion | 08 juni 2001

HI3G öppnar för samarbete med Telia-Tele2

HI3G:s vd Chris Bannister öppnar upp för diskussioner med Telia-Tele2 konsortiet. Därmed skulle Sverige få ett enda gemensamt 3G-nät, skriver Vision.
"Vi vill slutföra förhandlingarna med Orange först. Därefter kan vi absolut tänka oss att förhandla även med Telia Tele2 konsortiet", säger Chris Bannister.
Det innebär att de fyra licensinnehavare och Telia samarbetar om utbyggnaden av 3G näten, vilket Post- och telestyrelsen har givit dem rätt att göra till 70 procent. Ett sådant samarbete skulle både sänka kostnaderna markant och skynda på utbyggnaden av nätet.
Den första masten räknar Chris Bannister med att HI3G sätter i marken någon gång under oktober november. Därefter ska det gå snabbt. Redan vid årsskiftet har licenstagarna lovat att de ska ha ett fungerande nät upp.
Det lär dock dröja innan den riktiga storsatsningen kommer.
"Vi måste se till att det finns tillräckligt många 3G telefoner och tjänster först innan vi storsatsar. Vi beräknar att det ska ske någon gång under nästa år", säger Chris Bannister.
Vem det blir som får leverera systemen återstår att se.
"Om tre fyra veckor ska vi fatta vårt beslut. Nu återstår tre leverantörer, Ericsson, Nokia och japanska NEC", säger Chris Bannister.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Visa fler nyheter
2018-06-25 09:38 V9.6.1-2