Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Mönsterkort | 13 juni 2001

Svensk professor belönad av USAs trafiksäketsverk

Amerikanska trafiksäkerhetsverket delar varje år ut ett pris till ingenjörer som har bidragit till trafiksäkerheten. I år gick priset till Yngve Håland hos Autoliv.
Priset motiveras med unika uppfinningar och ledarskap inom krocksäkerhetsutveckling.

Håland jobbar med forskning inom trafiksäkerhet hos Autoliv. Han var först med att utveckla en första sidokrock kudde i samarbete med Volvo under 1994. Denna uppfinning kommer att installeras i mer än 15 miljoner fordon enbart under detta år. Denna beräknas rädda 2000 liv per år när alla fordon i Europa och USA är fullt utrustade med denna. Denna uppfinning är baserad på Hålands tes "Car-to-Car Side Impacts".

Håland har även bidragit till sidokrockkudden för huvudet. Denna introducerades 1998 i Volvo och Mercedes bilar. Just nu håller den på att bli implementerad i de flesta bilar i Europa, USA och Japan.

Håland fick priset på konferensen Enhanced Safety of Vehicles som hålls varje år i Amsterdam. Amerikanska trafiksäkerhetsverket är organisatör av konferensen som är den enda i sitt slag. På detta års konferens presenterade Yngve Håland och hans medarbetare resultat från deras senaste forskningsprojekt om gångtrafikanters säkerhet. Detta uppger PCB007.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-05-11 10:46 V9.5.4-2