Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 14 juni 2001

Sverige sämst i Norden på it-lista

Sveriges rykte som ett stort it-land får sig en rejäl törn i veckans utgåva av Business Week, som listar de 200 bästa it-bolagen.
Av de fyra skandinaviska länderna hamnar Sverige sist.
Ericsson slås med hästlängder av Nokia och Telia får stryk av både Telenor och Tele Danmark.
USA och Japan och dominerar totalt amerikanska affärstidningen Business Weeks lista på de 200 bästa bolagen inom informationsteknologi. USA har hela 127 bolag med på listan och Japan 25. Bolagen är rankade efter storlek, tillväxt, vinst och avkastning.
Bäst i Norden är inte helt oväntat Nokia på en 17e plats. Längre ned återfinns både Norges och Danmarks gamla teleoperatörer Telenor, på 131a plats, respektive Tele Danmark på 138e plats. Bästa svensk, Ericsson, kommer först som nummer 162. Vår svenska teleoperatör Telia kommer med nöd och näppe med på listan på 179e plats. Å andra sidan hamnar Finlands stora operatör Sonera, utanför listan.
Branschvis är det de trogna kämparna som placerar sig högst på listan. Dotcom- och internetbolag är det tunt med och de återfinns framför allt längre ned på listan. Bästa internetbolag är Travelocity.com på 89 plats medan jätten AOL Time Warner placerar sig mitt i listan på 101a plats.
I stället är det it-industrins grovjobbare, legotillverkarna, som kniper topplaceringarna. De som tillverkar alla prylar och datorer som andra marknadsföra och säljer. Kanadensiska legotillverkaren Celestica är etta på listan och bland de 25 första ryms nästan hela resten av branschen: Flextronics, Solectron, Sanmina, DDI och Jabil. Även flera hårt nischade tillverkare av mikrochip som grafikkrets-tillverkaren Nvidia hamnar högt på listan. Bästa teleoperatör är amerikanska Verizon Wireless på andra plats.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Visa fler nyheter
2018-06-15 00:12 V9.6.1-1