Komponenter | 19 juni 2001

Komponenter når aldrig Sverige

Omsättningen på elektronikkomponenter i ett land behöver inte ha något att göra med vad som produceras i landet, skriver Elektroniktidningen.
Att titta på vilka komponenter som används i ett lands produktion är inte längre detsamma som att titta på vad komponent distributörerna tjänar pengar på. Flera distributörer, Arrow och Avnet, har ett väl utvecklat logistiktänkande och stora delar av deras svenska omsättning kan kopplas till sådan verksamhet. Detta betyder att om t.ex. Ericsson beställer komponenter med ett företag så gör de redan då upp vilken produktionsenhet inom Ericssons de ska skickas till. Det betyder i slutändan att komponenterna kan hamna hos en utländsk produktionsenhet. Ett vanligt fenomen är att en svensk distributör hjälper till att konstruera in en komponent i en systemtillverkares konstruktion. På detta sätt får den svenska distributören kommissions intäkter från komponenttillverkaren under en viss tid trots att produkten aldrig produceras i landet. Situationen har ofta lett till tvister, varför komponenttillverkare har slutat med kommissioner.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Visa fler nyheter
2018-06-25 09:38 V9.6.1-1