Elektronikproduktion | 25 juni 2001

Snart kopplar vi upp bilarna på nätet

Audi, BMW och Daimler-Chrysler blir först med fiberoptiska nät för information och underhållning i sina bilmodeller, skriver Elektroniktidningen.
Näten de kommer att använda bygger på Most-standarden. Däremot ser andra bilföretag som till exempel Volvo och Saab att man behöver två olika system för att det sak fungera bra. Volvo säger att man kommer att använda Most för information och underhållning och IT-uppkoppling. Sedan kommer man använda ett annat system, Can, för bilens övriga system. Anders Björnberg på Saab har samma åsikt, "Vi ser att det behövs olika nätverk för olika funktioner. Can är etablerat för de vanliga funktionerna. När bilen utrustas med bildskärm får optisk fiber en helt annan giltighet. Hårdvarumässigt är det viktigt att det blir en standard, det är inte lika viktigt att själva kommunikationsprotokollet bli standard". Svenska branschexperter är säkra på att europeiska biltillverkare kommer att införa Most-nät i sina bilar, detta kommer att påverka hela den internationella utvecklingen på området och kan leda till att Amic-standarden kommer att försvinna med Most-standarden.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Visa fler nyheter
2018-06-25 09:38 V9.6.1-2