Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 03 oktober 2007

Saab får stororder från FMV

Det svenska flygvapnet ska utrusta sina Gripen-flygplan av senaste versionen med ett hjälmdisplaysystem, HMD. Ordern från FMV, Försvarets Materielverk, är värd 345 miljoner kronor.
Det hjälmmonterade displaysystemet, HMD (Helmet Mounted Display System) där bland annat BAE Systems Cobra-hjälm ingår är en nyckelkomponent i Gripens avancerade system för luftstrid och har redan beställts av Sydafrika.

"Beställningen är ett bevis på Sveriges tilltro till Gripen", säger Lennart Sindahl, affärsenhetschef på Saab Aerosystems.

"HMD utökar den svenska Gripen-flottans redan goda operativa kapacitet ytterligare", lägger han till.

HMD-systemet visar information om vapen och grundläggande flygdata för piloten direkt på hjälmvisiret, vilket ger piloten ökad situationsmedvetenhet och möjlighet att agera snabbare vid exempelvis luftstrid. Med hjälp av systemet kan piloten titta på målet, låsa målsökaren och därefter avfyra sin robot.

HMD har utprovats på Gripen sedan 2005 och finns som en option i exportversionen av Gripen. Hittills har Sydafrika och nu alltså även Sverige beställt systemet. Saab har nästan tio års erfarenhet av arbete med HMD-system och symbolutveckling.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1