Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 16 oktober 2007

Ericsson vinstvarnar

Ericsson tvingades vinstvarna pÄ tisdagsmorgonen. Anledningen sÀgs vara sjunkande försÀljning av mobilsystem.
Ericsson förvÀntar sig en fakturering pÄ SEK 43,5 miljarder, rörelseresultat pÄ SEK 5,6 miljarder och ett kassaflöde pÄ SEK -1,6 miljarder för tredje kvartalet 2007. Detta Àr lÀgre Àn företagets egna och marknadens nuvarande förvÀntningar och huvudsakligen ett resultat av en ovÀntad förÀndring i affÀrsmixen.

"Den ovĂ€ntade utvecklingen i kvartalet beror huvudsakligen pĂ„ lĂ€gre Ă€n vĂ€ntad fakturering inom uppgraderingar och utbyggnad av mobilnĂ€t. Detta resulterade i en ogynnsam affĂ€rsmix som ocksĂ„ pĂ„verkade koncernens marginaler negativt", sĂ€ger Carl-Henric Svanberg, Ericssons VD och koncernchef. "Övrig verksamhet har utvecklats enligt förvĂ€ntan. Det Ă€r alltid en bedömningsfrĂ„ga vilka effekter marknadsdynamiken kan ha. I det hĂ€r kvartalet har vi underskattat effekterna."

Ericssons nÀtverksamhet fortsÀtter att utvecklas snabbast i regioner dÀr utrullning av nya nÀt och inbrytningskontrakt dominerar. Dessa kontrakt bidrar till att lÀgga grunden till en lÄngsiktig lönsam tillvÀxt, men konkurrensen Àr ocksÄ som mest intensiv hÀr. Hittills har den ökade marginalpressen inom dessa verksamheter motverkats av fakturering inom omrÄden med högre marginaler sÄsom uppgraderingar och utbyggnad av mobilnÀt. SÄdana kontrakt har en kort sÀljcykel och kommer in mot slutet av kvartalet. Under tredje kvartalet var faktureringen av dessa produkter med högre marginal inte lika hög som i tidigare kvartal. Faktureringen av mjukvara med hög marginal var ocksÄ lÀgre Àn normalt i kvartalet.

Segmentet Professional Services fortsatte att visa stark tillvÀxt och stabila marginaler. Segmentet Multimedia förvÀntas ocksÄ visa en stark tillvÀxt med ett svagt positivt rörelseresultat vilket speglar de fortsatta satsningarna i nya affÀrsverksamheter.

"Inom infrastruktur Àr skalfördelar avgörande. VÄr strategi att ÄterstÀlla vÄra skalfördelar genom ökade marknadsandelar pÄ mobilsystem har varit effektiv. Den nuvarande marknadsdynamiken ger oss dock kortsiktiga finansiella effekter. Nu nÀr vi har samma skalfördelar som vi hade innan industrikonsolideringen pÄbörjades, kommer vi att förÀndra vÄrt fokus nÄgot och dra fördel av vÄra stÀrkta marknadsandelar", avslutade Carl-Henric Svanberg.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1