Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 17 oktober 2007

Avtalet klart om framtida Gripen

Saab ska uppgradera 31 svenska Gripen-flygplan till senaste standard. Kontraktet med FMV, Försvarets Materielverk, är värt 3,9 miljarder kronor och omfattar också ett demonstratorprogram för Gripens framtida utveckling.
Gripen-kontraktet som undertecknades idag följer på de beslut som tidigare i år togs av regering och riksdag efter ett förslag från ÖB. Av totalsumman är cirka 3 miljarder kronor ny orderingång för Saab medan resterande del utgörs av tidigare överenskomna satsningar.

"Beställningen är en tydlig signal om att Sverige satsar på framtiden för Gripen", säger Saabs vd Åke Svensson.

"Uppgraderingen säkerställer Gripen-produktionen och demonstratorprogrammet ger oss möjlighet att visa Gripens starka utvecklingskapacitet", fortsätter han.

I kontraktet uppdrar FMV åt Saab att uppgradera 31 Gripen av A/B-standard till den allra modernaste C/D-versionen. Därmed får det svenska flygvapnet en enhetlig Gripen-flotta med högre funktionalitet, mer kostnadseffektiv verksamhet och förbättrade möjligheter att delta i internationella operationer. Uppgraderingen påbörjas redan i år.

I kontraktet ingår även en beställning på ett demonstratorprogram för Gripen, bestående av ett flygplan och en markbaserad avionikrigg. Programmet syftar till att visa hur Gripen kan utvecklas i framtiden. I det ingår bland annat en ny, starkare motor, ny radar och möjligheter att bära både mer last och bränsle.

Jämte Saab har en rad ledande, internationella företag valt att satsa egna pengar och resurser i demonstratorprogrammet, däribland General Electric, Honeywell, Martin-Baker, APPH och Rockwell Collins. Dessutom har den norska staten också valt att delta i utvecklingen. Saabs egen satsning i demonstratorprogrammet uppgår till cirka 1 miljard kronor.

"Demonstratorprogrammet ger Gripen en värdefull långsiktighet och bär systemet in i framtiden. Det är tillfredsställande att så betydelsefulla aktörer delar vår övertygelse om Gripens kapacitet och framtidspotential", säger Åke Svensson.

Igår kväll släpptes dessutom nyheten att Thailand väljer att investera i 12 Gripenplan. Indien förhandlar just nu om att köpa Gripen men där är det inte säkert att de svenska leverantörerna kan räkna med några leveranser då Indien har som krav att flygplanen skall tillverkas i Indien.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-10-15 23:56 V11.6.0-2