Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 17 oktober 2007

Avtalet klart om framtida Gripen

Saab ska uppgradera 31 svenska Gripen-flygplan till senaste standard. Kontraktet med FMV, Försvarets Materielverk, Àr vÀrt 3,9 miljarder kronor och omfattar ocksÄ ett demonstratorprogram för Gripens framtida utveckling.
Gripen-kontraktet som undertecknades idag följer pĂ„ de beslut som tidigare i Ă„r togs av regering och riksdag efter ett förslag frĂ„n ÖB. Av totalsumman Ă€r cirka 3 miljarder kronor ny orderingĂ„ng för Saab medan resterande del utgörs av tidigare överenskomna satsningar.

"BestĂ€llningen Ă€r en tydlig signal om att Sverige satsar pĂ„ framtiden för Gripen", sĂ€ger Saabs vd Åke Svensson.

"Uppgraderingen sÀkerstÀller Gripen-produktionen och demonstratorprogrammet ger oss möjlighet att visa Gripens starka utvecklingskapacitet", fortsÀtter han.

I kontraktet uppdrar FMV Ät Saab att uppgradera 31 Gripen av A/B-standard till den allra modernaste C/D-versionen. DÀrmed fÄr det svenska flygvapnet en enhetlig Gripen-flotta med högre funktionalitet, mer kostnadseffektiv verksamhet och förbÀttrade möjligheter att delta i internationella operationer. Uppgraderingen pÄbörjas redan i Är.

I kontraktet ingÄr Àven en bestÀllning pÄ ett demonstratorprogram för Gripen, bestÄende av ett flygplan och en markbaserad avionikrigg. Programmet syftar till att visa hur Gripen kan utvecklas i framtiden. I det ingÄr bland annat en ny, starkare motor, ny radar och möjligheter att bÀra bÄde mer last och brÀnsle.

JÀmte Saab har en rad ledande, internationella företag valt att satsa egna pengar och resurser i demonstratorprogrammet, dÀribland General Electric, Honeywell, Martin-Baker, APPH och Rockwell Collins. Dessutom har den norska staten ocksÄ valt att delta i utvecklingen. Saabs egen satsning i demonstratorprogrammet uppgÄr till cirka 1 miljard kronor.

"Demonstratorprogrammet ger Gripen en vĂ€rdefull lĂ„ngsiktighet och bĂ€r systemet in i framtiden. Det Ă€r tillfredsstĂ€llande att sĂ„ betydelsefulla aktörer delar vĂ„r övertygelse om Gripens kapacitet och framtidspotential", sĂ€ger Åke Svensson.

IgÄr kvÀll slÀpptes dessutom nyheten att Thailand vÀljer att investera i 12 Gripenplan. Indien förhandlar just nu om att köpa Gripen men dÀr Àr det inte sÀkert att de svenska leverantörerna kan rÀkna med nÄgra leveranser dÄ Indien har som krav att flygplanen skall tillverkas i Indien.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1