Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Mönsterkort | 19 oktober 2007

Elektrotryck tar in SIT-tekniken

Uppdaterad! Mobiltelefonindustrins SIT-teknik tas nu in av Elektrotryck som fortsÀtter att satsa pÄ telekomindustrin.
Mönsterkortstillverkaren Elektrotryck satsar pÄ att behÄlla sin produktion i Sverige och Àr 1 av 4 företag i Europa som kan erbjuda SIT-tekniken för ytbehandling.

”Vi vet att mĂ„nga kunder i Norden vill ha nĂ€ra till sin fabrik speciellt dĂ„ det gĂ€ller avancerade mönsterkortsprototyper i mĂ„nga lager och med avancerat innehĂ„ll. DĂ€rför satsar vi pĂ„ vĂ„r fabrik i Sverige och att ta fram nya miljövĂ€nliga ytbehandlingar”, sĂ€ger Michael Grundström, VD för Elektrotryck.

Elektrotryck vill satsa pÄ OSP och sin nya SIT-teknik. OSP anses vara en miljövÀnlig och bra ytbehandling och SIT-tekniken anvÀnds bland annat för att komma undad sprödbrott i exempelvis mobiltelefoner dÀr ENIG-processen blivit utpekad som olÀmplig för mobiltelefonerna i olika studier. Knapparna i mobiltelefonerna belÀggs ofta med kemguld men nicklet gör att man sett problem i lödningen av exempelvis BGA:er och CSP:er. Detta problem skall man nu komma Ät genom att kombinera OSP och Kemguld i SIT.

SIT(Secondary Image Transfer) Resist Àr framtagen för att skydda lödöar till exempelvis BGA-kapslar. Kortet kan belÀggas med kemguld för exempelvis tryckknappar men lödöar som skall förbindas med BGA-kapslar eller CSP:er skyddas före kemguldprocessen av ett lager med SIT-resist. SIT-resisten appliceras vid screentryck och kan med mycket stor noggrannhet appliceras pÄ panelen, 150 mys noggrannhet. Efter kemguldprocessen, ENIG, sÄ strippas resisten av och ofta anvÀnds dÀrefter OSP som skydd för de viktiga lödöarna som sedan skall lödas. Den största anledningen till att man tog fram denna teknologi Àr att man ville komma ifrÄn problemet med sprödbrott vilket tagits upp som ett stort problem i samband med ENIG-processen framförallt mobiltelefonindustrin.

SIT-processen innebÀr kombinationen av ytbehandlingar pÄ mönsterkortet. Elektrotrycks lödmask tillverkas av Lackwerke Peters men det finns mÄnga andra varianter pÄ lödmask som gÄr att anvÀnda.

” SIT-tekniken ger en stark och hĂ„llbar lödning och dess vanligaste tillĂ€mpningsomrĂ„de idag Ă€r inom kretskort för mobiltelefoni. Lödningen sker direkt mot koppar, detta ger en stark och elastisk lödfog. Problemet med sprödlödning minskar och toleransen mot yttre pĂ„verkan sĂ„som fall och temperaturförĂ€ndringar ökar avsevĂ€rt jĂ€mfört med lödning pĂ„ alternativa ytbehandlingar. DĂ€rför passar SIT-tekninken utomordentligt bra för exempelvis mobiltelefoner. Idag Ă€r Elektrotryck 1 av 4 företag i Europa som kan erbjuda den hĂ€r tekniken”, sĂ€ger Michael Grundström.

”En av mĂ„nga fördelar med OSP Ă€r att processen Ă€r förhĂ„llandevis enkel och sker vid lĂ„g temperatur som inte kan pĂ„verka korten, den kan ocksĂ„ omarbetas om korten lagrats för lĂ€nge och blivit svĂ„ra att löda. Dessutom Ă€r ytbehandlingen mycket miljövĂ€nlig. SIT och OSP Ă€r ytbehandlingar som verkligen har framtiden för sig med tanke pĂ„ vilka fördelar de har”, fortsĂ€tter han.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-12 22:05 V11.10.12-2