Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 23 oktober 2007

Kablage & Elektronik ska stärkas hos HSF

Nästa år skall elektronik- och kablageproduktionen stärkas hos HSF Group. Den kapacitetsökning man investerat i inom kablagetillverkningen skall nu utnyttjas samtidigt som HSFs elektronikproduktion nu behöver öka sin kapacitet.
HSF Group är den medelstora kontraktstillverkaren som nu vill ut i rampljuset på marknaden.

”Vi måste bli mer synliga för marknaden”, säger HSF Groups VD Gunnar Bergström till evertiq.

HSF Group omsatte 2006 ca 500 miljoner och i år väntas omsättningen landa på nästan 750 miljoner kronor. 80% av omsättningen kommer från svenska företag men även utländska kunder, främst tyska, finska, amerikanska och norska låter HSF tillverka åt dem i något av deras dotterbolag.

”Telekom , VVS och Industri är de största områdena, sedan kommer Medicin. Inom Telekom handlar det mycket om basstationsutrustning och i VVS segmentet är IMI Indoor Climate AB den största kunden. ”, berättar Gunnar Bergström för evertiq.

HSF specialiserar sig på att tillverka kompletta system där man tillverkar mekaniken, inklusive plåtbearbetning, svarvning och fräsning , samt elektronikproduktion, kablageproduktion och slutmontering. En stor andel av den interna tillverkningen går till systemmontagen, resterande försäljning är legotillverkning på t.ex kretskorts- eller kablagenivå.

I dotterbolaget Tarkon i estniska Tartu sker den största delen av koncernens tillverkning. Tarkon har det mesta av företagets utbud inom konceptet att vara en systemleverantör. Nyligen har man investerat i en våglödare för att utveckla tjänsteutbudet lokalt. Inom koncernen så är det HSF Electronics i Klintehamn som står för huvuddelen av elektroniktillverkningen. Av HSF Groups 720 anställda arbetar 530 av dessa i Tarkon. Medeto, med sina 30 anställda sitter i samma fastighet som Tarkon och Medeto är specialiserat på medicinteknisk och annan komplex montering

Elimag i Göteborg som HSF förvärvade under 2006 är specialiserade på höghastighetsfräsning och saltbadslödning och i Täby utanför Stockholm har HSF Group sitt huvudkontar och en fabrik inriktad på svarvning.

HSF har satsat mycket på att höja kapaciteten inom gruppen. Inom elektroniktillverkning kommer detta kapacitetstänk att ta sig uttryck i ytterligare investeringar i ytmonteringskapacitet vid sidan av sin befintliga Siemenslina. ”Vi har en lina idag som tar ca 36 000 komponenter i timmen men vi kommer att behöva en till”, berättar Gunnar Bergström för evertiq.

Nästan uteslutande handlar den kraftiga tillväxten mellan 2006 och 2007 om organisk tillväxt. HSF tittar på att bibehålla sin flexibilitet genom att behålla ett försprång i kapacitet hela tiden men några förvärv är ännu inte aktuella, enligt vad Gunnar Bergström avslöjar för evertiq.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-10-15 23:56 V11.6.0-1