Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 24 oktober 2007

Orbit One fruktar visumkrångel

Utrikesminister Carl Bildts förslag om att stÀnga generalkonsulatet i Kaliningrad skapar oro hos flera Ronnebyföretag med industriell verksamhet i Slavsk-omrÄdet. DÀribland kontraktstillverkaren Orbit One.
Regeringen ska spara och planerar dÀrför att eventuellt stÀnga sitt konsulat i Kaliningrad. Detta betyder att personal vid svenska företag mÄste resa till Moskva för att besöka en svensk beskickning för att fÄ visering till Sverige. En resa pÄ cirka 125 mil. Dessutom kan man tvingas stÄ för kostnader för transitvisum för att passera lÀnder som Litauen Lettland och Vitryssland.

Företag har fÄtt god service frÄn konsulatet i samband med visumhanteringen, men om konsulatet stÀngs riskeras ökad byrÄkrati, tidsödande och lÄnga resor till Moskva för att fÄ visering till Sverige. Detta meddelar Christer Malm, vd Orbit One, till tidningen Sydöstran.

Orbit One med sin fabrik i Kaliningrad har kontaktat flera andra svenska företag som har affÀrer med eller produktion i Ryssland i syfte att förmÄ regeringen att avvisa utrikesministern.

”Vi riskerar att Ă„terigen hamna i en situation dĂ€r svenska företag tvekar inför en etablering i Ryssland pĂ„ grund av ökad byrĂ„krati och visumkrĂ„ngel”, sĂ€ger Christer Malm till Sydöstran.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1