Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 26 oktober 2007

”Avmattning i konjunkturen”

De stora börsnoterade kontraktstillverkarna i Norden rapporterar om en avmattning i konjunkturen. Beroende på vilken kundmix företagen har så kommer de att drabbas olika hårt, tror NOTEs VD Arne Forslund.
Både NOTE och PartnerTech har visat en minskad omsättning under tredje kvartalet. Kitron visar en betydligt lägre orderingång även om de ökar omsättningen under tredje kvartalet. NOTEs lönsamhet förbättras men faktum kvarstår att de största kontraktstillverkarna på den nordiska marknaden verkar få det betydligt lugnare.

NOTE har enligt Arne Forslund inte tappat kunder utan främst är det volymerna som minskat.

”Vi har tappat volym men inte kunder. Tvärtom så har vi fler kunder just nu”, berättar Arne Forslund för evertiq.

Arne Forslund pekar främst på Telekom som ett segment som visat vikande volymer och i delårsrapporten skriver NOTE att man ser en något svagare utveckling inom telekom under fjärde kvartalet än man tidigare förväntat sig.

”Det har vi sett på våra amerikanska kunder som håller på inom Telekom och nu såg vi andra stora drakar som jobbar globalt som fick problem och det är klart att det påverkar oss. De har också sagt att de kommer tillbaka och att Q3 var lite extremt”, berättar Arne Forslund för evertiq.

”Framförallt så ser jag det som att vi nu är nere på en mer normal nivå. Slutet på 2006 var ju extremt högt”, berättar Arne Forslund för evertiq.

”Jag tror att vi ser en avmattning i konjunkturen. Då gäller det att vara snabbrörlig sedan beror det på vilken kundmix man har hur hårt man kommer att påverkas av detta”, säger NOTEs VD Arne Forslund till evertiq.

Kitrons ökade omsättning från 350 till 390 miljoner norska kronor ligger dock bortsett från Försvar och Marin även inom Telekomsegmentet. Litauen och Norge står för den starkaste tillväxten i koncernen, enligt Kitrons delårsrapport. Marginalerna försämrades enligt Kitron för att bolaget har förändrat produktmixen och breddat kundbasen. I Kitrons rapport kan man se att företaget ser en ljus framtid och att EMS-marknaden i stort sett förväntas växa, samtidigt som andelen outsourcing hos företagen förväntas öka.

PartnerTech tillskriver tre stora kunder det stora omsättningstappet. Tomra är en av kunderna som totalt sett minskat orderbeläggningen på PartnerTech. Tomra tillhör den delen av PartnerTech som tillverkar sina kompletta system hos PartnerTech. PartnerTechs fabriker i Åtvidaberg och Vellinge har olika inriktning på sina verksamheter men i en intervju med Rune Glavare så vill man inte berätta vilken av verksamheterna som har störst del i detta omsättningstapp.

”Jag vill inte gå in på detaljfrågor”, säger PartnerTechs tillförordnade VD Rune Glavare till evertiq.

Totalt sett så är omsättningsnedgången väntad och PartnerTech ser inte detta som något dramatiskt.

”Detta är enbart volymjusteringar som våra tre största kunder genomfört”, berättar Rune Glavare för evertiq.

Elektromekan ökade både sin lönsamhet och totala omsättning under det tredje kvartalet. Omsättningen ökade från 38,5 till 67,6 miljoner kronor under det tredje kvartalet. Enligt Elektromekans VD Johan Halling handlar framgångarna mycket om effektiviseringar och stor del i detta har kunderna.

"Vi har många bra kunder med bra produkter. Det är lätt att arbeta med kompetenta kunder som är bra på att köpa tillverkning. Det gör att vi tillsammans kan effektivisera och utveckla tillverkningen till att bli så lönsam som möjligt", berättar Elektromekans VD Johan Halling för evertiq.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-2