Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 29 oktober 2007

Hur mycket köper OEM-jättarna i Sverige?

7 av Sveriges största företag är köpare till elektronikindustrin. Mycket av dessa bolags inköp görs i utlandet men fortfarande har dessa företag en hel del handel med nordiska bolag. Men hur mycket?
Veckans Affärer har listat Sveriges 500 största företag. Av de tio största är sju företag som köper elektronik. Volvo, Ericsson, ABB, IKEA, Vattenfall, Volvo Personvagnar och Electrolux omsätter sammanlagt 1131 miljarder kronor. Hur stor del av denna omsättning som går till inköp inom elektronikindustrin är inte klart men helt klart är att en stor del handlas inom denna sektor. Vissa av bolagen handlar mer än andra. IKEA köper exempelvis förhållandevis lite inom elektronikindustrin men till exempel finns belysningslösningar inom LED-teknologin på bolagets inköpslista tillsammans med köksmaskiner och annat. Vattenfall har inhandlat en hel del elmätare som den svenska elektronikindustrin fått vara med och leverera till.

Samhall är den största kontraktstillverkaren med sin omsättning på 7,2 miljarder kronor. Samhall har idag dock en hel del annat i sin koncern än elektronikproduktion såsom tillverkning i andra industrisegment och bemanningsverksamheten. Samhalls har tappat från 115:e till 132:a plats. PartnerTech klättrade från 337:e till 251:a plats på VA500. Note klättrade från 413:e till 395:e plats på listan. Arrow Components är ännu ett företag som klättrat på listan över Sveriges 500 största företag. Förra året rankades de som nummer 325 och i år landade Arrow på 316:e plats. Ett företag som är nära att halka ur listan är Micronic Laser Systems som i år ligger på plats 500 efter att ha halkat ner från 463:e plats.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1