Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 21 december 2007

Uppvisningsflygning med CybAeros APID 55 den 8 januari

CybAero premiärvisar sin obemannade helikopter APID 55 den 8 januari vid Gärdet i Stockholm.
För första gången i Sverige genomför Linköpingsbaserade CybAero en uppvisningsflygning med sin obemannade och självstyrande helikopter APID 55.

"Vår helikopter är en av få i världen som är direkt operativ och kan utföra civila eller militära uppgifter", säger VD Mikael Hult.

APID 55 är resultatet av ett långvarigt utvecklingsarbete som har sitt ursprung i den gemensamma forskning som Linköpings Universitet och nuvarande Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI inledde under tidigt 1990-tal.

Som första kund har Förenade Arabemiraten köpt systemet för att användas till bl a gränsövervakning. Ett antal andra kunder har visat stort intresse för systemet.

"Med ett obemannat och självstyrande helikoptersystem kan man lösa farliga, svåra eller monotona uppgifter på ett billigare, säkrare och mer miljövänligt sätt än med konventionella helikoptrar. Vi gör bedömningen att affärsmöjligheterna är stora", säger Mikael Hult, VD för CybAero.

"År 2016 bedöms marknaden för obemannade flygande system, s k Unmanned Aerial Systems (UAS), vara värd mer än 16 miljarder dollar", fortsätter han.

"Det finns ett mycket stort användningsområde för APID 55, inte minst på den civila sidan. Helikoptern ingår i ett litet och lätt system som kan bära kameror eller sensorer av olika slag och användas för många ändamål. Några exempel är kustövervakning, räddningstjänst/katastrofhantering, spaning efter försvunna personer eller föremål, inspektion av skog och kraftnät samt prospektering bland mycket annat", säger han.

APID 55 är i dag fullt operativ, men produktutveckling och forskning kring UAS-system pågår hela tiden i Linköping – ”Nordens flyghuvudstad”. CybAero har utöver en egenutvecklad helikopter även ett forsknings- och utvecklingsavtal med den amerikanska marinens forskningsinstitution Naval Research Laboratory (NRL). Detta avtal ger CybAero global ensamrätt till försäljning av den obemannade helikoptern Vantage, som utvecklats av NRL.

För att visa APID 55 hålls för första gången i Sverige en uppvisningsflygning med helikoptern den 8 januari 2008.

Fakta APID 55
Längd: 3,1 meter
Vikt: 160 kilo med full tank och maxlast
Marschfart: 100 km/tim
Flygtid: 3-6 timmar
Maxhöjd: 3 000 m ö h
Motor: Tvåcylindrig, 55 hk.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Visa fler nyheter
2018-06-15 00:12 V9.6.1-2