Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 05 februari 2008

Fler EMS-företag satsar på Medical

Marknaden för medicinsk utrustning kommer att växa från 60 miljarder US dollar år 2005 till 87,4 miljarder US dollar år 2010. Idag utgör EMS-marknaden enbart cirka 4 procent av den marknaden.
Den globala EMS-industrin (Elektronics Manufacturing Services) förväntas växa med 12 procent fram till år 2010. Datorer och kommunikationsutrustning kommer att fortsätta vara det största segmentet bland EMS Top-50 företagen över de nästkommande fyra åren. Totalt kommer dessa företag att utgöra cirka 66 procent av det totala värdet av EMS-marknaden.

Men det segment som är det absolut hetaste just nu är medicinsk-utrustning, oftast kallad ”Medical”. Detta område anses vara väldigt lönsamt och med en produktion som passar högkostnadsländer. Marginalerna är mycket högre för medical än för till exempel konsumentelektronik. Vikten på produkterna är oftast hög och det finns risk för kopiering i låglöneländer. Något som absolut inte får förekomma i detta segment.

Enligt en studie utförd av analytikerfirman iSuppli så kommer medical-marknaden att växa från 60 miljarder US dollar år 2005 till 87,4 miljarder US dollar år 2010. Idag utgör EMS-marknaden enbart cirka 4 procent av den marknaden. Analytikerfirman Technology Forcasters meddelar att medical-segmentet kommer att öka med 13 procent per år över de nästkommande fyra åren vilket gör medical till det näst snabbast växande segmentet. Det snabbast växande segmentet väntas bli kommunikationsutrustning med 13,7 procent.

Hos EMS jättar som Flextronics (tidigare Solectrondelen) har man investerat tungt i både personal och teknologi för att klara av ökningen inom medical. Sanmina-SCI har också valt att fokusera sig mer på medical. 7 procent av Sanmina-SCIs totala försäljning kommer idag från medical-segmentet. Sanmina-SCI har idag åtta fabriker runt om i världen som enbart bygger medical-utrustning. Sanmina-SCI använder sig av FDAs (Amerikanska Food and Drug Administration) regler- och kvalitetsstandarder. Detta eftersom kraven att leverera medical-utrustning är mycket strickta. Ett annat EMS-företag som tydligt kommunicerar sin satsning på medical är schweiziska Enics.

I USA måste FDA som kontrollera alla företag som önskar leverera medical-utrustning, vilket gör att det blir svårt att nå detta segment.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1