Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 22 februari 2008

IM och EIF ger naturvårdsverket bakläxa

"Det är positivt att Naturvårdsverket har tagit sig an frågan om de olyckligt konstruerade miljösanktionsavgifterna. Men EIF och IM är missnöjda med resultatet och hoppas att det förbättras. Det nya förslaget löser inte de problem som dagens regelverk medför", skriver EIF och IM i ett pressmeddelande.
När EIF och IM uppvaktade både Näringsdepartementet och Miljödepartementet i juni förra året framfördes två huvudproblem med reglerna kring EE-registret:

1. Miljösanktionsavgifterna slår hårt och obalanserat mot i synnerhet små och medelstora företag.
2. Informationen om EE-registret var sen och bristfällig. Den nådde inte ut till alla de företag som reglerna omfattar. Många har därför blivit ofrivilliga ”brottslingar”. Därtill hade många tekniska problem med själva registreringen och blev därför försenade.

"Med glädje kunde vi notera att det fanns förståelse för vår kritik ända upp på ministernivå. Många har dessutom framfört liknande synpunkter och kritiken från organisationer och drabbade företag har varit massiv", skriver IM och EIF i sitt pressmeddelande.

Med tillförsikt har föreningarna sett fram emot den översyn departementen lovade skulle ske.

"Vi är nu besvikna. De föreslagna reglerna är ologiska och fortfarande oproportionerliga", säger Lena Norder som är branschansvarig för de båda branschorganisationerna Elektronikindustriföreningen och IM-föreningen som tillsammans organiserar ca 280 företag inom elektronik och automation.

"Omsättningen i ett företag säger ingenting alls om hur många kilo ett företag faktiskt sätter på marknaden. Vad gäller avgiftsnivåerna i sig, har man förvisso sänkt nivån för företag med omsättning upp till 10 miljoner kronor. Men man har höjt nivån till 500 000 kr för företag som omsätter mer än 50 miljoner kronor. Ett företag som omsätter 50 miljoner kronor är inte ett särskilt stort företag. En kostnad på 500 000 kr är mycket pengar på sista raden! De nya reglerna blir minst lika oproportionerliga och ologiska som de nuvarande. Rent konkret skulle detta medföra att ett företag som omsätter 50 milj kr och vars verksamhet innebär att de sätter några kilo elektroniska produkter på marknaden, kan drabbas av en sanktionsavgift på 500 000 kr. Det är inte rimligt", säger Lena Norder.

"Det här är vi inte nöjda med. Vi kommer att fortsätta att arbeta med den här frågan och försöka påverka det nu lagda förslaget till det bättre, lägger Lena Norder till.

Elektronikindustriföreningen (EIF) har ca 180 medlemmar vilka representerar bland annat tillverkare, utvecklare, konstruktörer, utbildare.

IM-föreningen har ca 100 medlemmar inom elektronik och automation.
Föreningen har följande sektioner:
• EKL – Elektronikkomponenter
• EP – Elektronikproduktion
• ET – Embedded Technology
• FA – Fastighetsautomation
• PA - Processautomation
• Test & Mät
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2