Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 01 juli 2008

Mikrorobotar nu tillverkade av NOTE

NOTE har utvecklat sin produktionsteknologi sÄ att den möjliggör serietillverkning av mikrobyggsÀtt.
Inom ramen för EU:s sjÀtte ramprogram har NOTE utvecklat sin produktionsteknologi sÄ att den möjliggör serietillverkning av mikrobyggsÀtt. Första produkten Àr serieproduktion av mikrorobotar.

Projektet kallas I-Swarm och Àr ett europeiskt samarbete med deltagare frÄn Ätta olika lÀnder, i huvudsak inom högskole- och universitetsvÀrlden. I Sverige Àr det Uppsala Universitet som Àr samarbetspartnern.
Precis som projektnamnet antyder har mĂ„lsĂ€ttningen varit att tillverka en hel svĂ€rm av vĂ€ldigt smĂ„ robotar, ca 3×3×3 millimeter.

Robotarna utgörs bland annat av en mekanikdel (piezoelektriska ben), transceivers för IR-kommunikation, sensorer för att kÀnna av omgivningen, solceller för kraftförsörjning och ett flip-chip monterad ASIC dÀr robotens intelligens finns programmerad.

Allt detta Àr monterat pÄ tvÄ sidor av ett litet flexikort som sedan viks tre gÄnger innan roboten Àr klar för anvÀndning. Robotarna förflyttar sig med hjÀlp av kontrollerade pÄlagda spÀnningar. Den ska sedan kommunicera och utbyta erfarenheter med sina nÀrmsta grannar i svÀrmen.

Utmaningar driver utvecklingen.

NOTE satsar pÄ I-Swarm av flera anledningar.
Dels finns det otaliga tÀnkbara applikationer inom de flesta industrisegment, frÄn medicinteknik till rymdteknologi. Och dels för projektet för med sig processtekniska utmaningar vilket utvecklar NOTEs produktionsteknologi.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-12 02:03 V11.10.8-1