Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Mjukvara | 18 september 2008

BSA lanserar SMF-guide över risker med illegal programvara

Business Software Alliance (BSA) lanserar en ny guide, ”Risk Management Guide: Protecting your software assets”, speciellt framtagen för att hjĂ€lpa smĂ„- och medelstora företag att begrĂ€nsa avbrotten i sin verksamhet.
Med kontinuitet som en vÀsentlig faktor i dagens konkurrensutsatta affÀrsvÀrld, borde företag förstÄ vikten av att förvalta alla sina tillgÄngar, inklusive programvara, för att maximera vinsterna och för att skydda sig mot riskerna med olicensierad eller illegal programvara.

BSA, en ideell organisation som företrÀder vÀrldens kommersiella programvaruindustri och dess hÄrdvarupartners, har gett GfK NOP i uppgift att undersöka attityderna till programvara och medvetenheten om risker i smÄ- och medelstora företag över hela Europa (GfK NOP 2007, Commercial Risk Research). Det visade sig att 95 procent av företagen var övertygade om att all deras installerade programvara var fullt licensierad, detta trots att 39 procent av all programvara i Europa Àr piratkopierad, enligt IDC:s studie över den globala piratkopieringen 2007.

”Skillnaden mellan den upplevda och den faktiska piratkopieringen visar en enorm brist pĂ„ kĂ€nnedom om programvaruanvĂ€ndning, ansvar och ledning. Företag behöver uppmuntras att ta operationella risker pĂ„ allvar, vilket mĂ„ste inbegripa hotet av att anvĂ€nda illegal programvara”, sĂ€ger Julian Swan, Director Compliance Marketing EMEA pĂ„ BSA.

Piratkopiering kan Àventyra ett företags rykte och skada dess affÀrskontakter. Samtidigt medför den flertalet tekniska hot, bland annat funktionsstörningar och risken för virus och sabotageprogram, vilket kan leda till dataförlust och korruption av filer eller hela nÀtverk. Dessutom saknar anvÀndare av illegal programvara rÀtt till uppgraderingar och support. Katastrofer kan intrÀffa och att öka risken genom att anvÀnda illegal programvara kommer troligen att medföra skadlig inverkan pÄ företagets produktivitet.

”För att begrĂ€nsa sĂ„rbarheten behöver programvarutillgĂ„ngarna förvaltas och Software Asset Management (SAM) bidrar till en effektiv kontroll. SAM avhjĂ€lper inte bara risker utan kan genom effektivisering av processer ge effektivitetsvinster och betydande kostnadsbesparingar. Bland annat till följd av minskad infrastruktur och minskade kostnader för programvara. Denna typ av avancerad hantering bör övervĂ€gas av alla SMF och stora företag”, tillĂ€gger Julian Swan.

Företag kan minska sina programvarurisker genom att:
‱ försĂ€kra sig om att granskningar genomförs
‱ licenser förvaras pĂ„ en sĂ€ker plats och regelbundet ses över
‱ SAM-metoder införs
‱ en programvarupolicy införs och kommuniceras till alla anstĂ€llda
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2