Elektronikproduktion | 10 november 2008

Fyra års fängelse för Saabspion

Försöket att pressa Saab Microwave Systems på sammanlagt 16 miljoner kronor ledde till att den 48-årige ingenjören på måndagen dömdes till fyra års fängelse. Han fälls för utpressning, försök till utpressning samt grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Däremot ogillades åtalspunkten företagsspioneri.
Mannen arbetade som konsult åt Saab och hade lagt beslag på olika handlingar som han hotade att offentliggöra om Saab inte betalade lösensumman. Enligt åklagaren handlade det om företagshemligheter som var att betrakta som försvarshemligheter.

Mannen har erkänt att han försökte att få företaget att köpa tillbaka de hemliga papperna, men förnekar skuld eftersom att han var tvingad att agera av en man som kallades Defence Harry, en person som polis och åklagare inte har lyckats hitta. Åklagaren krävde åtta års fängelse, skriver Svenska Dagbladet.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Visa fler nyheter
2018-06-25 09:38 V9.6.1-2