Elektronikproduktion | 28 november 2008

Radius inviger ytmonteringslinje i Karlskrona

Den 27 november invigde Hans Ottosson, koncernchef för Radius en helt ny ytmonteringslinje i Karlskrona. ”Radius satsar nu för att täcka framtida behov. Med en fördubblad produktionsyta och en toppmodern ny kretskortsmontering kommer vi att kunna fortsätta vår expansion och tillväxt” säger Hans Ottosson.
På plats under invigningen fanns förutom personal från Radius Karlskronakontor, även Niros. Niros ligger i Farum utanför Köpenhamn och är Radius dotterbolag som arbetar inom röstkommunikation, vars kretskort nu också kommer att tillverkas i Karlskrona. Även Skanska med underleverantörer som har sett till att Radius kunnat fördubbla sin produktionsyta, fanns på Radius Karlskronakontor.

”Det stärker oss som företag att kunna erbjuda en mer komplett kedja, från kretskort till färdig systemlösning”, säger Åsa Alm marknadskommunikatör. Radius är måna om att ha ett nära samarbete mellan produktutveckare, ingenjörer och produktionsavdelningen. Genom att ta hem produktionen får Radius större kontroll över hela kedjan, från kretskort till färdig systemlösning. Kretskortstillverkning som tidigare legat ute hos underleverantörer både i Danmark och Sverige kan nu produceras i Karlskrona.

Ytmonteringsanläggningen är en Fuji höghastighets monteringslinje med en kapacitet att montera komponenter med en storlek ner till 02-01 består av följande maskiner:

Screen-tryckare Fuji -GP-641E
Screentryckaren lägger ett lodpastatryck på mönsterkortet. Genom att se till att kortet sitter i exakt rätt position och sedan applicera lodpasta, bestående av små kulor av tenn, silver och koppar blandat med flussmedel, är kortet redo för nästa steg.

Chip placer Fuji CP-743E
Chip placern är maskinen som placerar ut de mindre komponenterna på kortet. Det tar 0,068 sekunder att sätta en komponent och det gör att enheten kan placera 15 komponenter i sekunden eller 56 000 komponenter i timmen. Den 6 ton tunga maskinen kan hantera de allra minsta komponenterna som finns på marknaden -0201.

Flip Chip Placer Fuji QP-242E

QP-placern är maskinen som sätter de lite större komponenterna som QFP och BGA-kretsar. Den har en enormt hög precision, den sätter till exempel flip-chip-komponenter med en precision på +/- 0,03 mm. Genom att maskinen är fullbestyckad med 6 moduler kan 6 kort processas samtidigt i maskinen.

Omsmältningsugn Soltech Quantis Pro
När kortet är färdigmonterat värms det upp till lämplig temperatur (ca 250OC). Då smälter lodpastan och förbinder komponenterna med mönsterkortet. Ugnen har 8 värmezoner och två kylzoner för att ha maximal kontroll på smältningsprocessen.

3D-Röntgen

Genom att kontrollera kretskorten med röntgen säkerställs kortens kvalitet. Genom röntgen når man även de delar av kortet som inte kan avsynas visuellt.

Våglödningsmaskin -Streckfuss
Alla hålmonterade komponenter förbinds med blyfritt lod i våglödnings-maskinen.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Visa fler nyheter
2018-07-18 17:55 V10.0.0-2