Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 02 januari 2009

Ericsson hjälper Intelchefen

En ny jättelik marknad öppnar sig för ProcessIntel. Datorkraften flyttar in i allt mindre apparater. Gränsen mellan de mest avancerade mobilerna och de minsta datorerna försvinner. Intels mobilitetschef Anand Chandrasekher tar nu Ericsson till hjälp för att koppla upp de små datorerna.
Samma datakraft som vi för några år sedan bara hade i stationära datorer på skrivbordet kommer vi att snart få i små datorer som lätt kan stoppas i fickan. De kommer att finnas i olika former och är ständigt uppkopplade till internet, via mobilnäten eller andra trådlösa nät. Så låter det i alla fall när it- och mobilföretagen talar om vad som väntar oss framöver.

En av de mest drivande heter Anand Chandrasekher som är chef för Intels mobilitetsgrupp. Han har en nyckelposition när mobil- och it-företagen försöker hitta fram på den här nya marknaden.

Amerikanska Intel är visserligen mest känt för att stå för processorerna som finns i större delen av våra persondatorer. Men eftersom det går trögare där än tidigare så söker sig nu Intel mot nya områden som kan få fart på försäljningen de närmaste åren och ett är de riktigt små datorerna.

Dessa ska vara uppkopplade till internet var vi än är och det är huvudskälet till att Anand Chandrasekher nu besöker Stockholm. Han ska träffa Ericssons ledning för att diskutera samarbetet mellan bolagen. För Ericsson finns med som leverantör och ska se till att Intels plattform får en fungerande anslutning till mobilnäten.

Tidigare i år lanserade Intel Atom, som är en processor som riktats in just mot små datorer. Anand Chandrasekher är ansvarig för den och menar att det är viktigt att samma program kan användas i alla typer av persondatorer och att de fungerar i alla Atom-baserade datorer, oavsett vilken tillverkare de kommer ifrån.

Detta skiljer sig från den vanliga mobilbranschen, där det ofta krävs anpassningar för att ett program ska fungera i olika modeller från skilda tillverkare.

Under 2012 räknar Anand Chandrasekher med att det totalt kommer att säljas 400–500 miljoner enheter av det här slaget, och då är de avancerade mobilerna bara en mindre del. Som jämförelse räknar Gartner med att det 2012 säljs omkring 1,8 miljarder mobiler i världen.

”Vi kommer att få se en massa experiment kring hur de här apparaterna ska se ut. Det blir en rad olika former och som bransch måste vi vara öppna för att alla inte kommer att lyckas”, säger Anand Chandrasekher.

Men den verkligt stora utmaningen finns på de små datorernas insida, enligt Anand Chandrasekher. De behöver bli betydligt enklare att styra och begripa sig på.

”Det har sett ut på samma sätt alltför länge, både i mobiler och i datorer. Egentligen fungerar det ganska uselt. Branschen har till exempel inte utnyttjat den mänskliga rösten som ett sätt att styra datorerna. Det är en förändring som kräver mycket processorkraft och det kan vi leverera.”

Det skriver e24.se

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-10-15 23:56 V11.6.0-2