Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 02 januari 2009

Ericsson hjälper Intelchefen

En ny jÀttelik marknad öppnar sig för ProcessIntel. Datorkraften flyttar in i allt mindre apparater. GrÀnsen mellan de mest avancerade mobilerna och de minsta datorerna försvinner. Intels mobilitetschef Anand Chandrasekher tar nu Ericsson till hjÀlp för att koppla upp de smÄ datorerna.
Samma datakraft som vi för nÄgra Är sedan bara hade i stationÀra datorer pÄ skrivbordet kommer vi att snart fÄ i smÄ datorer som lÀtt kan stoppas i fickan. De kommer att finnas i olika former och Àr stÀndigt uppkopplade till internet, via mobilnÀten eller andra trÄdlösa nÀt. SÄ lÄter det i alla fall nÀr it- och mobilföretagen talar om vad som vÀntar oss framöver.

En av de mest drivande heter Anand Chandrasekher som Àr chef för Intels mobilitetsgrupp. Han har en nyckelposition nÀr mobil- och it-företagen försöker hitta fram pÄ den hÀr nya marknaden.

Amerikanska Intel Àr visserligen mest kÀnt för att stÄ för processorerna som finns i större delen av vÄra persondatorer. Men eftersom det gÄr trögare dÀr Àn tidigare sÄ söker sig nu Intel mot nya omrÄden som kan fÄ fart pÄ försÀljningen de nÀrmaste Ären och ett Àr de riktigt smÄ datorerna.

Dessa ska vara uppkopplade till internet var vi Àn Àr och det Àr huvudskÀlet till att Anand Chandrasekher nu besöker Stockholm. Han ska trÀffa Ericssons ledning för att diskutera samarbetet mellan bolagen. För Ericsson finns med som leverantör och ska se till att Intels plattform fÄr en fungerande anslutning till mobilnÀten.

Tidigare i Är lanserade Intel Atom, som Àr en processor som riktats in just mot smÄ datorer. Anand Chandrasekher Àr ansvarig för den och menar att det Àr viktigt att samma program kan anvÀndas i alla typer av persondatorer och att de fungerar i alla Atom-baserade datorer, oavsett vilken tillverkare de kommer ifrÄn.

Detta skiljer sig frÄn den vanliga mobilbranschen, dÀr det ofta krÀvs anpassningar för att ett program ska fungera i olika modeller frÄn skilda tillverkare.

Under 2012 rĂ€knar Anand Chandrasekher med att det totalt kommer att sĂ€ljas 400–500 miljoner enheter av det hĂ€r slaget, och dĂ„ Ă€r de avancerade mobilerna bara en mindre del. Som jĂ€mförelse rĂ€knar Gartner med att det 2012 sĂ€ljs omkring 1,8 miljarder mobiler i vĂ€rlden.

”Vi kommer att fĂ„ se en massa experiment kring hur de hĂ€r apparaterna ska se ut. Det blir en rad olika former och som bransch mĂ„ste vi vara öppna för att alla inte kommer att lyckas”, sĂ€ger Anand Chandrasekher.

Men den verkligt stora utmaningen finns pÄ de smÄ datorernas insida, enligt Anand Chandrasekher. De behöver bli betydligt enklare att styra och begripa sig pÄ.

”Det har sett ut pĂ„ samma sĂ€tt alltför lĂ€nge, bĂ„de i mobiler och i datorer. Egentligen fungerar det ganska uselt. Branschen har till exempel inte utnyttjat den mĂ€nskliga rösten som ett sĂ€tt att styra datorerna. Det Ă€r en förĂ€ndring som krĂ€ver mycket processorkraft och det kan vi leverera.”

Det skriver e24.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-2