Annons
Annons
Elektronikproduktion | 12 januari 2009

Mobiltillverkare har brister i arbetsmiljön

Fackligt aktiva som sägs upp, farliga kemikalier används utan skydd och olagligt övertidsarbete är några av de vanligaste problemen hos världens mobiltillverkare. Och trots att mobiljättarna blivit bättre att ställa krav på etik och arbetsmiljö, brister uppföljningen. Leverantörer som finns längre ner i kedjan är oftast helt okontrollerade.
Tre av sex företag saknar krav på gräns för övertid. Lika många saknar krav på anställningskontrakt. Alla företagen kräver att arbetare ska få organisera sig, trots att det är förbjudet i Kina.

De flesta företagen granskar enbart närmaste leverantören. Bara två bolag säger att vissa tillverkare lägre ner i leverantörskedjan kontrolleras, enligt SVD näringsliv.

De sex mobiljättarna Nokia, Samsung, Motorola, Sony Ericsson, LG och Apple ställer numera alla någon form av krav på arbetsförhållandena hos sina underleverantörer. Längst i sitt arbete har Motorola kommit, medan LG är sämst, konstaterar organisationen Fair Trade Center som jämfört mobilföretagens arbete med uppförandekoder för tillverkarna, CSR.

Fair Trade Center påstår att kontrollerna blivit bättre. Alla de sex bolagen kräver att arbetarna ska ha rätt till fri organisering. Men hur mycket som bolagens krav påverkar i praktiken är oklart, inte minst då hälften av alla mobiltelefoner tillverkas i Kina, där fackföreningar utanför partiets egna enda fackförening är förbjudna.

”Man försöker istället att utbilda arbetare och få dem att göra sina röster hörda. Vi frågar om företagen intervjuar arbetarna, vilket de säger att de gör. Men man måste ju känna förtroende för att våga säga vad man tycker”, säger Annika Torstensson på Fair Trade Center.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-10-15 23:56 V11.6.0-1