Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 14 januari 2009

Svenskt förbud mot giftig kemikalie sprids till hela EU

- Konsumenter inom EU kommer nu att slippa utsÀttas för den giftiga kemikalien diklormetan som finns i mÄnga fÀrgborttagningsmedel. Det sÀger Carl Schlyter, EU-parlamentariker för Miljöpartiet de Gröna och ansvarig för den rapport som idag antagits av parlamentet.
Diklormetan (DCM) Ă€r förbjudet i Sverige sedan lĂ€nge, men vanligt i andra europeiska lĂ€nder. Ämnet Ă€r cancerframkallande och skadar bl a hjĂ€rnan och nervsystemet. Det Ă€r giftigt och extremt lĂ€ttflyktigt. NĂ€r man kĂ€nner lukten av det har man redan överskridit grĂ€nsvĂ€rdet trefaldigt.

- Om jag anvÀnder en enda burk fÀrgborttagningsmedel med DCM hÀr i parlamentets jÀttelika sessionssal dÀr 800 personer ryms, sÄ överskrids grÀnsvÀrdena, sa Carl Schlyter i debatten.

Nu förbjuds Àmnet i konsumentprodukter. Reglerna för professionellt bruk skÀrps, men med möjlighet för nationella undantag. DCM anvÀnds bl a vid klottersanering och för att göra det pÄ ett sÀkert sÀtt krÀvs skyddsutrustning som tÀcker hela kroppen och lufttuber. EU:s krav inkluderar utbildning, kunskap om alternativ till DCM samt att företagen mÄste motivera varför det inte anses möjligt att anvÀnda bÀttre alternativ ur arbetarskydds- och miljösynpunkt..

- Jag hade velat ha ett totalförbud mot all anvÀndning för att skydda de som arbetar med den hÀr typen av produkter. Men lobbyister frÄn industrin och en högljudd opposition anförd av Storbritannien, har pÄverkat regeringarna. Nu mÄste EU-kommissionen följa upp att medlemslÀnderna inför de hÄrda reglerna vid professionell anvÀndning av diklormetan. Gör man det Àr DCM inte bara oekologiskt utan Àven oekonomiskt, sÀger Carl Schlyter.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1