Annons
Annons
Komponenter | 21 januari 2009

Effektsnål sensorplattform utvecklad i Luleå

En extremt strömsnål sensorplattform har utvecklats vid Luleå universitet i ett samarbete med Renesas. Plattformen är byggd av standardkomponenter, kommunicerar med Bluetooth och kan kopplas till Internet. Företaget Eistec har i uppgift att sälja plattformen som har fått namnet Mulle.
”Vi har jobbat med inbyggda internetsystem där man flyttar det fysiska nätet ner till sensorn i över tio år här på universitetet. Vi gjorde det fem år innan man uppfann ordet sensornät”, säger professor Jerker Delsing, som deltagit i utvecklingsarbetet av plattformen.

Jerker Delsing hävdar att Mulle är världens effektsnålaste sensorplattform som är byggd på standardkomponenter. Plattformen drar viloläge enbart 4 µA.

”Effektsnålare går det inte att bygga eftersom viloströmmen ligger på läckströmsnivå idag”, säger Jerker Delsing, enligt Elektroniktidningen

Vad plattformen drar i aktivt läge beror på tillämpningen.

Knepet att få plattformen så effektsnål som möjligt genom att låta den vara i viloläge så mycket som möjligt.

”Det intressanta är att vi skapat en plattform som kan mäta och upptäcka om det sker någon förändring när den är i viloläge. Den är reaktivt vaken.”

Plattformen är baserad på Renesas 16 bitars styrkrets M16C/62P, som bara drar 1 µA i vila. Renesas har bidragit med mjukvara och kretsar till projektet och stöttat forskargruppen i utvecklingsarbetet.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-10-15 23:56 V11.6.0-1