Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 21 januari 2009

Effektsnål sensorplattform utvecklad i Luleå

En extremt strömsnål sensorplattform har utvecklats vid Luleå universitet i ett samarbete med Renesas. Plattformen är byggd av standardkomponenter, kommunicerar med Bluetooth och kan kopplas till Internet. Företaget Eistec har i uppgift att sälja plattformen som har fått namnet Mulle.
”Vi har jobbat med inbyggda internetsystem där man flyttar det fysiska nätet ner till sensorn i över tio år här på universitetet. Vi gjorde det fem år innan man uppfann ordet sensornät”, säger professor Jerker Delsing, som deltagit i utvecklingsarbetet av plattformen.

Jerker Delsing hävdar att Mulle är världens effektsnålaste sensorplattform som är byggd på standardkomponenter. Plattformen drar viloläge enbart 4 µA.

”Effektsnålare går det inte att bygga eftersom viloströmmen ligger på läckströmsnivå idag”, säger Jerker Delsing, enligt Elektroniktidningen

Vad plattformen drar i aktivt läge beror på tillämpningen.

Knepet att få plattformen så effektsnål som möjligt genom att låta den vara i viloläge så mycket som möjligt.

”Det intressanta är att vi skapat en plattform som kan mäta och upptäcka om det sker någon förändring när den är i viloläge. Den är reaktivt vaken.”

Plattformen är baserad på Renesas 16 bitars styrkrets M16C/62P, som bara drar 1 µA i vila. Renesas har bidragit med mjukvara och kretsar till projektet och stöttat forskargruppen i utvecklingsarbetet.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-05 15:01 V11.10.4-1