Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 22 januari 2009

Elektronik kan ersättas av Spintronik

En ny elektronpump tar oss ett steg närmare att få effektivare digitala komponenter än dagens elektroniska enheter.
Forskare håller på att ta fram det som kan ersätta elektroniken i framtiden. Det handlar om spinelektronik eller spintronik. Liksom elektronik bygger spintronik på manipulering av elektroner, fast på ett lite mer avancerat sätt.
Spintronik arbetar med elektronens spin, som är en kvantmekanisk egenskap hos elektroner. Enkelt kan den beskrivas som elektronens rotation runt sin egen axel. Rotationen gör att elektronen blir så pass magnetisk att den får en syd- och en nordpol. Om nordpolen pekar ”uppåt” säger man att elektronen har spinn upp och annars har den spinn ner.

Med spintronik kan man på magnetisk väg ändra elektronens spin och det går mycket snabbare än att flytta hela elektronen för att byta från en digital etta till en nolla eller vice versa. Processen drar också mindre ström vilket minskar värmealstringen vilket är ett problem i dagens elektroniska kretsar. Slutligen så får vi förstås fler informationsbitar att använda då varje elektron innehåller information om både vilket spin den har och om den finns på plats eller inte, skriver teknik360.idg.se

Ett problem har hittills varit att få fram en metod att både flytta elektroner och ändra deras spin med en enda enhet som dessutom klarar de förhållandevis kraftiga magnetfält som alstras. Nu har forskare vid Physikalisch-Technische Bundesanstalt Braunschweig i Tyskland lyckats konstruera en elektronpump som klarar detta. Forskarna räknar med att med den nya pumpen ska de kunna komma upp i klockfrekvenser i gigahertzklassen och den kan då fungera som ett avstamp till mer avancerade spintronikkomponenter.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-10-15 23:56 V11.6.0-1