Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 22 januari 2009

Elektronik kan ersättas av Spintronik

En ny elektronpump tar oss ett steg nÀrmare att fÄ effektivare digitala komponenter Àn dagens elektroniska enheter.
Forskare hÄller pÄ att ta fram det som kan ersÀtta elektroniken i framtiden. Det handlar om spinelektronik eller spintronik. Liksom elektronik bygger spintronik pÄ manipulering av elektroner, fast pÄ ett lite mer avancerat sÀtt.
Spintronik arbetar med elektronens spin, som Ă€r en kvantmekanisk egenskap hos elektroner. Enkelt kan den beskrivas som elektronens rotation runt sin egen axel. Rotationen gör att elektronen blir sĂ„ pass magnetisk att den fĂ„r en syd- och en nordpol. Om nordpolen pekar ”uppĂ„t” sĂ€ger man att elektronen har spinn upp och annars har den spinn ner.

Med spintronik kan man pÄ magnetisk vÀg Àndra elektronens spin och det gÄr mycket snabbare Àn att flytta hela elektronen för att byta frÄn en digital etta till en nolla eller vice versa. Processen drar ocksÄ mindre ström vilket minskar vÀrmealstringen vilket Àr ett problem i dagens elektroniska kretsar. Slutligen sÄ fÄr vi förstÄs fler informationsbitar att anvÀnda dÄ varje elektron innehÄller information om bÄde vilket spin den har och om den finns pÄ plats eller inte, skriver teknik360.idg.se

Ett problem har hittills varit att fÄ fram en metod att bÄde flytta elektroner och Àndra deras spin med en enda enhet som dessutom klarar de förhÄllandevis kraftiga magnetfÀlt som alstras. Nu har forskare vid Physikalisch-Technische Bundesanstalt Braunschweig i Tyskland lyckats konstruera en elektronpump som klarar detta. Forskarna rÀknar med att med den nya pumpen ska de kunna komma upp i klockfrekvenser i gigahertzklassen och den kan dÄ fungera som ett avstamp till mer avancerade spintronikkomponenter.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-2