Annons
Annons
Elektronikproduktion | 23 januari 2009

ABB Robotics drabbas av krisen inom fordonsindustrin

Krisen inom fordonsindustrin slår nu mot ABB Robotics. Försäljningen har minskat och nyligen varslade företaget var femte anställd i Sverige.
Varslen gäller 150 anställda i Sverige, varav 120 är tjänstemän. I december avvecklade ABB också ett 60-tal inhyrda verkstadsarbetare.

- Vi ser en väsentlig nedgång i efterfrågan, säger Håkan Agnevall, divisionschef på ABB Robotics.

Robotdivisionen har stora kunder inom bilindustrin. Krisen där sprider sig nu till robottillverkarna. År 2007 redovisade ABB ett toppresultat, både i koncernen och den svenska verksamheten. Men robotdivisionen var ett undantag, som hade ett tuffare år. Och marknaden har krympt ännu mer sedan dess. ABB: s försäljning av robotar sjunkit med 30 procent, enligt uppgifter i media.

Efter varslet i Sverige kräver fackförbunden Sveriges Ingenjörer och Unionen att det blir en gemensam lista för alla enheter på ABB, vilket innebär att alla ABB-enheter på tjänstemannasidan kommer att beröras av varslet. IF Metall räknar med att klara medlemmarnas jobb genom att de lånas ut till Bombardier och andra enheter inom ABB.
ABB Robotics har 850 anställda i Sverige, av vilka drygt 800 arbetar i Västerås.

Det skriver Dagens Industri.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-10-15 23:56 V11.6.0-1