Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Test & Mät | 30 januari 2009

Lumicum ska bli bäst på tester av solceller

Unik testutrustning kommer att göra Lumicum i Härnösand världsledande på tester.
Avancerade tester av solceller ska bli Lumiciums specialitet, tror solengergilabbet i Hörnösand.

Lumicum färdigställer i februari en klimatkammare som ska simulera extrema väderförhållanden. I sommar ska också en konstgjord sol finnas på plats och redan nu är en utomhusanläggning på plats där temperatur, solinstrålning, flöden, och elproduktion mäts.

- Vi skaffar just nu utrustning som ska göra oss bäst i världen på det här, säger Joakim Byström, grundare av Stiftelsen för forskning om koncentrerad solenergi som driver Lumicum-labbet.

- Kan man göra en solfångare fem procent bättre har man gjort det väldigt bra. Men då måste man ju kunna mäta med fem procents noggrannhet, säger Joakim Byström, till Teknik360.

Klimatkammaren blir på 50x50 centimeter som kan göra tester mellan 40-gradig kyla och 80-gradig värme.

Den konstgjorda solen ska göra det möjligt att forska på solceller året runt i Hörnösand.

- Det vi ska göra är att hjälpa företag som bygger koncentrerande solfångare, som alltså fokuserar mycket solljus på en högeffektiv solcell, säger Joakim Byström.

Stiftelsen för forskning om koncentrerad solenergi har anslagit tre miljoner kronor till testutrustningen. Marknad för testerna verkar inte saknas. Labbet redan tagit emot förfrågningar från flera håll i världen, enligt Joakim Byström.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1