Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 03 februari 2009

First Monday med Flextronics

I mÄndags morse hölls Ärets första First Monday frukostseminarium pÄ Flextronics sÀljkontor i Kista. 15 deltagare totalt fanns pÄ plats och Mattias Lindhe, Vice President och ansvarig för Special Business Solutions, höll en timmes lÄng dragning om hur företaget arbetar som en lokal EMS-leverantör och samtidigt bevarar det globala varumÀrkets identitet.
Flextronics startades 1969 som en EMS-tillverkare i ett garage i Silicon Valley. DÄ branschen genom Ären drabbats av svÀngningar har företaget omstrukturerats ett antal gÄnger men alltid lyckats ta sig stÀrkt ur kriserna. Företaget Àr idag registrerat i Singapore men har sin operativa ledning i USA.

NÀr siffrorna sviktade 2005 omorganiserades företaget till sin nuvarande struktur och delades i sju segment för att orienteras mot de lokala kundernas behov: Automotive, Computing, Consumer digital, Industrial, Infrastructure, Medical och Mobile, vilka alla frÄn ett affÀrsperspektiv servas av SBS (Special Business Solutions). SBS sköter i första hand kundkontakterna med lokala kunder som önskar korta serier med hög komplexitet. Som en del i SBS konceptet togs Àven beslutet att behÄlla mÄnga av de fabriker som företaget förvÀrvat i högkostnadslÀnder, eftersom de flesta regionala kunderna ser en fördel i att ha lokal tillverkning.

I dagslÀget har Flextronics ungefÀr 200 000 anstÀllda i 30 lÀnder, varav 90 000 i Kina, dÀr den största fabriken har 35 000 anstÀllda. 4000 konstruktörer arbetar för företaget varav cirka 150 i Sverige, i Karlskrona och i Linköping.

En frĂ„ga som stĂ€lldes pĂ„ seminariet var skillnaden mellan EMS och legotillverkare. En EMS-tillverkare hjĂ€lper i allmĂ€nhet kunden med en rad uppgifter sĂ„som konstruktion och produktionsanpassning. Som exempel nĂ€mndes tvĂ„ lĂ€kare i Althofen som pĂ„ ett möte kom med en skiss pĂ„ halv A4-sida. FrĂ„gan gĂ€llde möjligheten att koppla ihop EKG, mobiltelefon och GPS i en enhet sĂ„ att en patient sjĂ€lv snabbt kunde skicka ett EKG för diagnos och eventuell upphĂ€mtning. Flextronics konstruktörer tog sig an uppdraget, vilket nu Ă€r en kommersiell produkt. Även ett visst förvaltningsansvar kan lĂ€ggas ut pĂ„ EMS-leverantören, men kunden Ă€ger alltid produkten. Flextronics delar in vĂ€rldsmarknadens EMS-aktörer i fyra grupper efter storlek. Lokal, Regional&Global, Global och Mega EMS, av vilka de sistnĂ€mnda hĂ„ller till i egna ”industriparker” som nĂ€rmast Ă€r att likna med egna stadsdelar. Special Business Solutions arbetar frĂ€mst mot de tre förstnĂ€mnda och lĂ€mnar dagens Mega EMS Ă„t det stora Flextronics.

Slutligen dök frÄgan om Kistakontorets framtid upp eftersom Flextronics har huvudkontoret i Karlskrona. Kistakontoret fungerar idag som regionalt försÀljningskontor och sjÀlvklart kommer Flextronics att ha kvar sitt kontor hÀr, bÄde för att tillfredstÀlla behovet av regional nÀrvaro och vikten av att vara i just Kista, som ju Àr en tung ort inom elektronikindustrin.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2