Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 05 februari 2009

Obducat blir deltagare i EU-projektet Teramagstor

Obducat som tillverkar litografilösningar baserade pÄ nanoimprintlitografi och elektronstrÄlelitografi, har inbjudits att delta i det EU-finansierade projektet Teramagstor, som har som mÄl att ta fram teknikplattformen för nÀsta generations magnetiska minnesmedia, med en minnesdensitet högre Àn 1 Tbit per kvadrattum. Bland övriga deltagare finns viktiga samarbetspartners för Obducat, som ST Microelectronics och FHR Anlagenbau, samt ett flertal vÀlrenommerade universitet.
Teramagstor Àr ett EU-finansierat projekt som ryms inom EU:s sjunde ramprogram, FP 7, och startade i juni 2008. Projektet, som koordineras av National Center for Scientific Research (NCSR) "Demokritos" i Grekland, samlar nÄgra av Europas frÀmsta forskargrupper och industriella aktörer som tillsammans ska fokusera pÄ framtagandet av nÀsta generation avancerad lagringsmedia. Obducat har inbjudits att delta i projektet för att tillföra industriell kompetens och erfarenhet kopplad till utvecklingen inom hÄrddiskindustrin.

"VÄr kompetens Àr efterfrÄgad, framförallt med tanke pÄ vÄr ledande position som leverantör av litografiteknik inom patterned media. Huvudfokus för oss i projektet kommer dels att ligga pÄ produktion av stampers baserad pÄ vÄr elektronstrÄlelitografiteknik dels pÄ replikering baserad pÄ vÄr nanoimprintlitografiteknik", sÀger Patrik Lundström, VD, Obducat AB.

Teramagstor tar sin grund i den forskning som redan utförts pÄ omrÄdet och som delar av medlemmarna tidigare varit med om att genomföra. En del av konsortiemedlemmarna var delaktiga i de anstrÀngningar som möjliggjorde ett rekord avseende en minnesdensitet pÄ 210 Gbits/in2, vilket ledde till mottagandet av Descartespriset 2005.
"Genom Teramagstor fÄr vi tillfÀlle att samarbeta med de frÀmsta i vÀrlden inom materialforskning med fokus pÄ magnetiska material, system-on-chip baserade drivkretsar till hÄrddiskar samt vacuumprocessning. Genom vÄr tillgÄng till detta nÀtverk kan vi stÀrka vÄr stÀllning som teknikleverantör till hÄrddiskindustrin", sÀger Patrik Lundström.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-1