Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 05 februari 2009

Forskning kring elmotorer belönades med 50000 kronor

Effektivare och energisnÄla elmotorer i allt frÄn hybridbilar och vindkraftverk till skruvdragare Àr mÄlet för vinnarna i entreprenörsprogrammet Startup, som arrangeras av STING (Stockholm Innovation & Growth) i samarbete med KTH Innovation och Innovationsbron Mitt. Forskarna Juliette Soulard och Stephan Meier, som belönades med 50000 kronor, stÄr bakom verktyget Emetor som kommer ur den vÀrldsledande forskning kring elmotorer som görs vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH).
- Detta kÀnns helt otroligt! Startup gav mig förmÄgan att se den kommersiella sidan av vÄrt arbete vilket Àr mycket frÀmmande för en forskare. Den tekniska lösningen Àr enkel och kan oftast bara göras pÄ ett sÀtt, men det kommersiella perspektivet ger sÄ mÄnga vÀgar framÄt, sÀger Stephan Meier, doktorand vid KTH.

- Att vinna var vÀldigt ovÀntat, sjÀlv hade jag inte vÄgat tro pÄ det. Startup har gett oss en otrolig energi och kraft att gÄ vidare med vÄr produkt och först ska vi genomföra en ordentlig marknadsundersökning, sÀger Juliette Soulard, till vardags lektor vid KTH.

I den flerÄriga utvecklingen av verktyget Emetor har en rad industriföretag deltagit genom Kompetens Centrum i Elkraftteknik och idag utvÀrderas resultaten av bland andra Husqvarna och ITT Flygt. Utvecklingen har gett ett webbaserat verktyg för lÀrande som redan anvÀnds i utveckling av nya, mer effektiva elmotorer. Juryn motiverade priset: "För en lösning som kan bli en central del i hanteringen av klimatproblematiken, kopplat till en tydlig och realiserbar affÀrsidé, och till ett team med brant lÀrkurva och stor potential."

- Detta Àr mÀnniskor som inte kÀnner av nÄgon finanskris eller lÄgkonjunktur men bÀr en passion som ger dem kraft att tro pÄ en bÀttre vÀrld. Det Àr vÀldigt roligt att fÄ ta del av energin i detta, sÀger Raoul Stubbe, affÀrscoach och programledare för Startup.

I denna omgÄng av Startup deltog 13 projekt som spÀnde över allt frÄn soldrivet kylskÄp till kontrollsystem för hygienisk sjukvÄrdsklÀdsel. Förutom BÀsta Startup-projekt, som belönades med 50 000 kronor och delades ut av Innovationsbron Mitt, tilldelades samtliga deltagare fritt deltagande i utvecklingsorganisationen Connects sprÄngbrÀdeutbildning.

- Sedan 2003 har 90 projekt genomgÄtt STING Startup och 45 av dem utvecklats till verkliga bolag, nÄgra med 20-30 anstÀllda idag, sÀger PÀr Hedberg, VD pÄ STING.

I juryn fanns Raoul Stubbe, affĂ€rscoach STING, Ingvar Eriksson, KTH Innovation, Niclas Reimertz, grundare av Eviware och tidigare vinnare av Startup samt Erik Winqvist, affĂ€rscoach pĂ„ Connect Öst.

Entreprenörsprogrammet Startup Àr ett av fyra stödprogram som STING erbjuder och genomförs i samarbete med KTH Innovation och Innovationsbron Mitt. Startup Àr ett praktiskt trÀningsprogram för forskare, innovatörer och entreprenörer som har idéer till potentiella exportföretag. Genom workshops, förelÀsningar och individuell coachning förmedlas kunskap inom affÀrskritiska omrÄden som exempelvis affÀrsmodeller, försÀljningsstrategier, intrÀdesbarriÀrer, internationalisering, finansieringsalternativ och ledarskap. Som en röd trÄd fÄr deltagarna utveckla en affÀrsplan, som ligger till grund för att fatta beslut om man ska satsa.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2