Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 10 februari 2009

Halvledardistributionen minskade i Europa under 2008

Halvledardistributionen för EMEA-området sjönk med 11,4% under kvartal fyra 2008 och med 7,9% för hela året.
Den globala ekonomiska krisen drabbar elektronikkomponentmarknaden med full kraft. Nedgångstrenden från det tidigare kvartalet fortsatte och accelererade under det fjärde kvartalet 2008. DMASS (Distributors' och Manufacturers' Association of Semiconductor Specialists), rapporterar en nedgång i intäkter på 11,4% jämfört med fjärde kvartalet året innan.

"Komponentdistributörerna kunde inte undgå den allmänna nedgången. När den ekonomiska krisen expanderade långt utanför banksektorn in i industrin, blev kunder inom alla delar av industrin påverkade. Det finns en brist på förtroende för en snabb återhämtning, därför skjuts nu order upp. Lagernivåerna hos kunderna är mycket låg. Samtidigt minskar leverantörerna sin tillverkningskapacitet och investeringar i nya tillverkningsenheter, så jag skulle inte vara förvånad om vi får se problem med tillgången, så snart som marknaden kommer tillbaka", kommenterar Georg Steinberger, ny ordförande för DMASS.Alla regioner har drabbats, även Östeuropa minskade för första gången i år under fjärde kvartalet jämfört med samma kvartal året innan (-1,4%). De enda länder som hade ett bättre resultat för fjärde kvartalet 2008 jämfört med 2007 var Österrike, Polen, Ungern och de nya länderna i Östeuropa. Ryssland, som var den starkast lysande stjärna första halvåret 2008, hade en tvåsiffrig nedgång och presterade knappt positivt för helåret. Av de större regionerna minskade Tyskland minst under fjärde kvartalet (-7,8% till 352 miljoner euro), följt av Frankrike (-9% till 93 miljoner euro) och Storbritannien (-13,4% till 100 miljoner euro). Storbritannien lider av valutaeffekter som minskar värdet av den lokala marknaden ganska kraftigt. Italien, den näst största regionen i Europa, dök med 20,8% under fjärde kvartalet till 119 miljoner euro. Alla andra regioner eller länder utom Israel (-1,9%) och Sverige (-8,1%) har minskat med tvåsiffriga procenttal. För helåret var Östeuropa fortsatt positiv (5,8%), medan Tyskland bara minskade med 5%.

Produktvis så sjönk alla stora produktgrupper under fjärde kvartalet jämfört med samma kvartal förra året - mellan 3,1% (för minnen) och 17,4% (för standardlogik). Programmerbar logik påverkades endast något med -4,2% (102 miljoner euro), medan de största sektorerna påverkades annorlunda. Analoga komponenter minskade med 9,3% (till 304 miljoner euro), MOS Micros minskade med 14,9% till 254 miljoner euro. Endast tre produktgrupper växte överhuvudtaget under fjärde kvartalet jämfört med fjärde kvartalet året innan: DRAM, SRAM och DSPs. På årsbasis visade alla stora produktgrupper negativt resultat, mellan 5,6% (diskreta komponenter) och 14,8% (standardlogik)."Det faktum att nedgången fördelas jämnt över året och över alla produktgrupper visar att detta är ett problem för alla branscher och tillämpningar. Jag fortsätter dock att tro att grunddragen i den europeiska elektronikindustrin, som är starkt specialiserad och exportinriktad, fortfarande är rätt och att Europa kommer att vara tillbaka på rätt spår snart", säger Georg Steinberger.


Note: DMASS only reports industrial semiconductor sales, defined as all semiconductors, excluding the PC channel.

Image source: NXP

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-05-11 10:46 V9.5.4-1