Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Medjdoub et al. IEEE Electron Devices Letters Komponenter | 17 februari 2009

Elektronik för extrema temperaturer och effekter

Swerea IVF deltar i MORGAN-projektet, som Àr ett nytt stort EU-projekt med inriktning pÄ nya elektronikmaterial för extrema förhÄllanden. Projektet har en budget pÄ nÀra 150 miljoner kronor och Swerea IVF skall utveckla material och elektronikbyggsÀtt för sensorer som kan fungerar upp till 1000 °C.
I MORGAN-projektet skall nya GaN-komponenter utvecklas som fungerar upp till 1000 °C utan att degradera. GaN Àr bÄde en keram och ett halvledarmaterial som klarar mycket höga temperaturer, elektriska spÀnningar och stora effekter utan att transistorer tillverkade av materialet gÄr sönder. Det Àr dock en stor utmaning att hitta material och förbindningsteknik som klarar sÄ höga temperaturer och höga effekter.

PÄ Swerea IVF arbetar tvÄ grupper med projektet, dels keramgruppen som har lÄng erfarenhet av keramiska material och dels elektronikgruppen som arbetar med elektronikbyggsÀtt, förbindningsteknik och felmekanismer. Den största anvÀndningen av GaN Àr för blÄ lys- och laserdioder. Det har under senare Är skett en explosionsartad utveckling av lysdidoder för belysning och en stor del av dessa lysdioder baseras pÄ GaN.

Inom MORGAN-projektet skall Swerea IVF utveckla elektronikbyggsÀtt, material och komponenter som klarar extrema förhÄllanden och ett tillÀmpningsomrÄde Àr sensorer som klarar mycket höga temperaturer till exempel tryckmÀtning eller flödesmÀtning vid 1000 °C.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2